Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Nytt larm: kycklingar åter klämda till döds hos Kronfågel

Foto: Livsmedelsverket

Den 25 september upptäcktes tre fall av kycklingar som klämts till döds i samband med transporterar till Kronfågels slakteri utanför Katrineholm.

"Den 25 september 2019 observerades en kyckling som tagit sig ut ur sin transportlåda i stallhallen och hamnat under bandet som rullar containrarna till bedövningen. Kycklingen hade blivit klämd/på annat vis skadad av maskineriet och var död när den upptäcktes av Livsmedelsverkets personal."

Så heter det i veterinärens rapport, som citeras av tidningen FoodMonitor, om en av tre händelser på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm just den dagen. Vidare i länsveterinärens anmälan går det att läsa att:

”Livsmedelsverket bedömer att tillsynen av slaktkycklingarna i samband med lastning, transport, och uppstallning, har varit undermålig och att rutinerna för tillsyn behöver granskas.”

Tidningen FoodMonitor skriver att det har varit ett flertal andra fall med klämda kycklingar på Kronfågel den senaste tiden, men att myndigheterna har sekretessbelagt protokollen från händelserna.

Djurens Rätt vill ge kycklingarna plats och visa på hur illa de behandlas och det orimliga i att lyfta kycklingkonsumtion som ett klimatsmart val. Vill du hjälpa till?

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

23 oktober 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem