Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Obligatoriskt med krav på djurskydd vid offentlig upphandling

Om den sittande regeringen får som de vill ska det bli obligatoriskt för svenska myndigheter och kommuner att ställa djurskyddskrav i upphandlingen av köttprodukter.

Redan idag finns möjligheten för kommuner och myndigheter att ställa djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen, men det görs endast i drygt hälften av fallen. Regeringens förslag, som presenterades av civilminister Ardalan Shekarabi (S) och konsumentminister Per Bolund (MP), innebär det istället ska bli obligatoriskt för kommuner och myndigheter att ta med djurskyddskrav i upphandlingen.

– Jag välkomnar förslaget, med obligatoriska djurskyddskrav måste fler kommuner börja tänka på djurskydd, vilket är bra. Jag hoppas att det på sikt också leder till att kommuner höjer sina ambitioner och ställer krav på att djuren t.ex. ska ha fått gå utomhus. Förhoppningsvis kan högre djurskyddskrav också göra att fler kommuner samtidigt satsar på mer växtbaserat i kombination med mindre kött men där djuren haft det bättre, säger Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom.

I nuläget finns det dock inget konkret lagförslag bakom regeringens ambitionen och det är oklart när den nya lagstiftningen kan finnas på plats.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

27 augusti 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem