Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Ohyggligt djurplågeri bakom angora

Ohyggligt djurplågeri bakom angora
Foto: PETA

Djurrättsorganisationen PETA har avslöjat hur angorakaniner plågas i Kina för sin päls. Djurens Rätt uppmanar alla konsumenter och handlare i Sverige att bojkotta angoraull.

PETA Asia har smygfilmat den ohyggliga grymhet som angorakaniner utsätts för i Kina. Angorakaniner har en päls som endast består av underull och som växer oavbrutet. I Sverige klipps de var tredje månad, och de finns mellan 50 och 75 uppfödare, som vanligen håller kaninerna ensamma för att minimera risken för skador på pälsen.

Här kan du se PETA:s film

Vi varnar dock för mycket obehagliga scener.

Filmen avslöjar ett hänsynslöst utnyttjande av kaninerna. Pälsen slits bort för hand från kaninerna, så att de skriker av smärta. Sedan lämnas de ensamma och chockade i små smutsiga burar, tills pälsen vuxit ut igen tre månader senare. Då slits pälsen av igen. Så tvingas kaninerna leva i upp till fem år, innan de anses uttjänta och dödas. En hel del av den här kinesiska angoraullen kan hamna i EU-länder.

Även angorakläder som säljs i Sverige kan ha inneburit ett svårt lidande för kaniner. Det är oerhört svårt att veta vad som döljer sig bakom eventuella märkningar. Djurens Rätt uppmanar därför svenska konsumenter att inte köpa någon angoraull alls.

Det är i princip omöjligt att kontrollera exakt varifrån angoraullen i olika plagg kommer. Som konsument gäller det att kolla på etiketten för att kontrollera att plagget inte innehåller angoraull eftersom det inte alltid syns tydligt. 

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

23 november 2013

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem