Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ökning av högdräktiga och nyförlösta djur på svenska slakterier

Foto: Livsmedelsverket/FoodMonitor

Att slakta högdräktiga djur är olagligt men inte ovanligt. Totalt anmäldes 232 fall under 2019, en ökning med 50 procent på två år.

Trots att det är olagligt anmäldes 232 fall av högdräktiga och nyförlösta djur till länsstyrelsen under 2019, det skriver FoodMonitor som har sammanställt statistik från Livsmedelsverket. 2018 anmäldes 214 fall och året innan 158.

Enligt svensk lag får transporter av dräktiga kor inte ske inom 28 dygn före beräknad förlossning och om transporten överstiger ett dygn får det inte ske inom 6 veckor (42 dygn) före förlossning. Det är olagligt att transportera tackor som har mindre än 14 dagar kvar till förlossning till ett slakteri.

Trots det leder få fall till anmälningar då det är svårt för polis och åklagare att bevisa att uppfödare och transportörer känt till att djuret varit högdräktigt i samband med transporten till slakteriet.

Vi valde att delvis sudda bilden i inledning för att den inte skulle upplevas som alltför obehaglig. Vill du se hela bilden kan du göra det här

Har du fått nog av djurplågeri, att lagstiftningen som rör djur ignoreras gång efter gång, trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

16 januari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem