Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Olympiska medaljörer lanserar Vego i världsklass

En bild på Charlotte Kalla
Charlotte Kalla, en är ambassadörerna för projektet Vego i världsklass. Foto: SOK

Fem olympiska medaljörer blir ambassadörer för projektet Vego i världsklass. Ambitionen är att visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat - och samtidigt kunna prestera i världsklass.

Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport, är de fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer som blir ambassadörer för projektet Vego i världsklass.

Målet är att ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat till högpresterande idrottare, och med det utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

– Om våra främsta elitidrottare klarar detta så kan alla välja en mer hållbar kosthållning, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), som tillsammans med Världsnaturfonden (WWF) står bakom projektet.

En stor del i Vego i världsklass är att utveckla det vegetariska köket för en målgrupp med extremt höga krav på näringsinnehållet. Till det tar projektet hjälp av Gustav Johansson från bloggen Jävligt Gott som kommer ta fram recept som är specialanpassade för elitidrottare. SOK ska servera vegetarisk mat till svenska toppidrottare med hjälp av egna kockar på träningsläger och tävlingar under totalt 300 dagar de kommande fyra åren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

25 oktober 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem