Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Omfattade vanvård hos norska grisuppfödare

I en granskning av grisanläggningar i norska Rogaland upptäcktes lagbrott på 70 procent av de granskade gårdarna. Nu kräver Dyrevernalliansen att myndigheterna stramar upp regelverket och kontrollerna för Norges grisuppfödare.

"Grisar känner smärta på samma sätt som människor". "Tillgång till vatten är viktigt". Det är några av de noteringar som myndigheterna i Norge kändes sig tvungna att skicka med i sina tillsynsrapporter till norska grisuppfödare.

Bakgrunden är att norska Mattilsynet, motsvarande Jordbruksverket i Sverige, under ett år har genomfört en granskning av grisanläggningar i det norska fylket Rogaland. På mer än 70 procent av de kontrollerade gårdarna upptäcktes lagbrott som sjuka grisar, grisar med öppna sår eller grisar som saknade tillgång till vatten, detta trots att  – trots att kontrollerna var anmälda på förväg.

Egentligen skulle alla anläggningar i Rogaland kontrolleras men då lagöverträdelserna var så omfattade avbröts kontrollerna efter att 40 procent av gårdarna fått besök.

Nu kräver organisationen Dyrevernalliansen att myndigheterna i Norge stramar upp regelverket och kontrollerna för Norges grisuppfödare.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

29 juni 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem