Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Omfattade vanvård i Värmland pågick i 10 år - upp till 500 djur omhändertas

Foto: Länsstyrelsen via SVT Värmland

En process som pågått i ett decennium har till slut resulterat i att samtliga djur på en gård i Värmland omhändertas av myndigheterna. De djur som inte är friska nog att transporteras kommer att avlivas.

- Förtroendet för svensk djurhållning blir inte bättre och fall som detta gör att det finns fog för det förlorade förtroendet. Hur många sådana här fall finns det som väntar på att uppmärksammas? Att allt fler väljer vego som en följd av detta är förståeligt, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Länsstyrelsen i Värmland har varit i kontakt med gården i mer än 10 års tid och hela tiden har nya brister har upptäckts, det rapporterar SVT Värmland. Djuren har vanvårdats och till slut resulterade det i att samtliga nötkreatur på gården, upp till 500 djur, ska omhändertas av myndigheterna.

Bristerna i djurhållningen ska enligt länsstyrelsen ha varit både omfattande och allvarliga.

- Att detta har fått pågå i 10 år är svårt att förstå. Djurskyddet i Sverige hanteras styvmoderligt och att ansvariga myndigheter sitter på dubbla stolar genom att de ska både skydda djuren och bidra till en ökad livsmedelsproduktion är ett problem. En självständig djurskyddsmyndighet och mer resurser till djurskyddskontroller behövs, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Har du fått nog av djurplågeri, att lagstiftningen som rör djur ignoreras gång efter gång, trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

16 januari 2020

Kor

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem