Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Orangutangen Sandra erkänns som icke-mänsklig person - flyttas från djurpark till djurfristad

En domstol i Argentina har slagit fast att en orangutang kan ses som en icke-mänsklig person och därmed ha rätt till frihet. I september 2019 flyttas hon från en djurpark till en djurfristad.

Den 29-åriga orangutangen Sandra finns på Buenos Aires Zoo sedan 20 år tillbaka. Organisationen Asociación de Funcionarios y Abogados por los Derechos de los Animales i Argentina argumenterade för att även om inte är en mänsklig varelse så är hon en individ med känslor och därmed bör hon i juridisk bemärkelse betraktas som en person snarare än ett ting. Och att Sandra i egenskap av "icke-mänsklig person" är olovligen inspärrad på djurparken.

Och en domstol i Argentina gick på djurrättsaktivisternas linje.

– Det här banar inte bara väg för stora apor, utan även för andra kännande varelser som är orättvist och godtyckligt berövade sina friheter i djurparker, cirkusar och vetenskapliga laboratorier, sa djurrättsjuristen Paul Buompadre till tidningen La Nación.

Uppdaterad 2019-09-27

Tidningen TIME rapporterar nu att efter en lång process har orangutangen Sandra äntligen inlett flytten från Buenos Aires Zoo till Center for Great Apes i USA, en djurfristad som bättre passar hennes behov.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

22 december 2014

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem