Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Päls blir historia i Kalifornien - delstaten stoppar pälsförsäljning

Foto: Shutterstock

Kalifornien har antagit en ny lag som förbjuder försäljningen av päls från den 1 januari 2023. "Det är omöjligt att säkerställa att djur som föds upp för sin päls behandlas väl" sa den politiker som tog initiativ till den nya lagen, som förväntas få stor inverkan på den globala pälshandeln.

Den nya lagen, som blev verklighet när den under lördagen undertecknades av delstatens guvernör Gavin Newsom, gör Kalifornien till den första delstat i USA som stoppar försäljningen av pälsprodukter, det rapporterar tidningen San Francisco Chronicle. Sedan tidigare har städerna San Francisco, Los Angeles, Berkeley och West Hollywood infört liknande försäljningsstopp.

I en kommentar till lag AB44 sa guvernör Newsom att Kalifornien, världens femte största ekonomi. ska vara ledande på djurskydd i USA.

Lagen träder i kraft 1 januari 2023 för att ge handlare möjlighet att sälja slut sina lager. Den som bryter mot lagen riskerar böter på upp till 1 000 dollar. Päls får fortfarande säljas som second hand, och fuskpäls får även det fortsätta säljas. Men all försäljning av nyproducerad päls stoppas i Kalifornien, ett beslut som tros får stor inverkan på pälsdjursindustrins framtid i USA.

Djurens Rätt arbetar för ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige, det är hög tid att Sverige följer efter progressiva länder och regioner runt om i världen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

13 oktober 2019

usa

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem