Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Pälsdjursfarmning på väg att förbjudas i Tjeckien

Pälsdjursfarmning på väg att förbjudas i Tjeckien
Foto: Shutterstock

Uppfödning av djur för sin päls kommer troligen inte att tillåtas i Tjecken efter år 2019.

Uppdatering 2017-06-07: Idag röstades ett förbud mot pälsdjursfarmning igenom i det tjeciska parlamentet med 132 av 161 röstar för. Nu går förslaget vidare till senaten och Tjeckiens president, som förväntas rösta om förslaget inom en månad. Om det går igenom även där ska Tjeckiens pälsdjursfarmer ha fasat ut sin verksamhet till år 2019.

Pälsdjursfarmning ser ut att förbjudas i Tjeckien från år 2019 enligt ett lagförslag som passerade den första behandlingen i parlament igår. Lagändringen förbjuder uppfödning och avlivning av djur enbart, eller huvudsakligen, för djurets päls skull.

– Omröstning är ett stort steg mot en seger för de minkar och rävar som blir dödade för modeplagg. Även om kampen inte ännu är vunnen så är vi mycket nöjda med resultatet av den första omröstningen, säger Lucie Moravcová från den tjeckiska organisationen Svoboda Zvířat.

Det finns nio pälsdjursfarmer i Tjeckien som föder upp minkar och rävar - totalt dödas omkring 20 000 djur per år. Den nya lagen slår fast att förhållandena på farmerna inte tillgodoser behoven hos vilda djur. Lagändringsförslaget kommer nu att diskuteras i underhusets jordbruks- och miljöutskott.

– Djurens Rätt välkomnar och gläds över alla goda nyheter som leder till att hållandet av djur för deras päls förbjuds, säger Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Birgitta Wahlberg

Birgitta Wahlberg | Ansvarig för internationella frågor

10 november 2016

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem