Djurens Rätt
31 January 2019

Pälsdjursindustrins vinster störtdyker

Rapporten, som lanserades den 23 januari, visar på att bolagets vinster har minskat med 20 procent under perioden 1 september 2017 till 31 oktober 2018.

Rapporten,  som finns tillgänglig här, menar bland annat orsaken till de sämre försäljningssiffrorna kan kopplas till de många modehus som på senare tid har valt bort pälsen från sina kollektioner, som Gucci, Michael Kors och Versace.

Rapporten förutspår att produktion av minkpälsar troligen har fallit med 20 procent under 2018. Priserna för minkarnas och rävarnas pälsar har sjunkit med 24 respektive 20 procent de senaste åren.

"Under 2018 såg vi en dominoeffekt av modehus som valde bort päls på sina kollektioner, samtidigt som allt fler konsumenter visar att de inte vill köpa päls. Kombinerat med ny teknik och nya material som är både hållbara och funktionella bådar framtiden gott för pälsdjuren."
- Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt

Utredningar som nyligen har publicerats av bland annat Humane Society International och den finska organisationen Oikeutta Eläimille visar på stora brister i djurvälfärden för djuren i pälsindustrin.

Mer än 100 miljoner djur föds upp i fångenskap för sin päls över världen. Vanligast är rävar, mårdhundar och minkar, som plågas både fysiskt och psykiskt i fångenskap och under avlivning. Avlivningsmetoderna är plågsamma och för minkarna innebär det vanligen kvävning med koldioxid medan mårdhundar och rävar elektriska stötar i analen. I Sverige dödas ungefär 1 miljon minkar årligen.

Saga Furs rapport pekar ut de företag som valt att arbeta utan päls som "skyldiga" till den minskade försäljningen. Men samtidigt har flera städer i bland annat USA också förbjudit pälsförsäljning, som San Francisco och Los Angeles. Under januari har också Hawaii lagt fram ett förslag för att förbjuda pälsförsäljning och delstaten Kalifornien gjorde detsamma i december.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: