Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Pälsdjursuppfödning ingår i ett svenskt djurskydd enligt landsbygdsministern

Efter en interpellation från Elin Segerlind (V) debatterades den 14 januari den svenska pälsdjursuppfödningen i riksdagen. Men något positivt besked för minkarna kom inte från landsbygdsminister Jennie Nilsson.

”Ingen skulle acceptera att katter, ett rovdjur likt minken, hölls i gallerburar dygnet runt, dag ut och dag in, men så ser verkligheten ut på de svenska minkfarmerna. Det resulterar i sin tur i beteendestörningar hos djuren såsom repetitiva rörelsemönster, självskadebeteenden och passivitet, enligt tidigare studier som finns från Sverige. […] Att föda upp djur för deras päls tillhör det förgångna och det är hög tid att även Sverige agerar enligt denna insikt.”

Så skrev riksdagsledamoten Elin Segerlind (V) i sin interpellation till landsbygdsminister Jennie Nilsson den 12 december och frågade i den om statsrådet kommer att vidta åtgärder för att avveckla eller låta utreda hur en avveckling av den svenska pälsdjursuppfödningen kan genomföras.

Den 14 januari debatterades interpellationen i riksdagen, och Jennie Nilsson svarade då att hon ”för närvarande” inte avser att vidta några åtgärder och hänvisade till de regler som infördes i Jordbruksverkets föreskrifter 2012 samt till de åtgärder som branschen själv genomfört.

I sin replik framförde Elin Segerlind att den forskning som finns är daterad, fragmenterad och inte i alla lägen relevant för den svenska minknäringen och att 15 länder i Europa, senast Norge, redan har fattat beslut om att fasa ut eller förbjuda pälsdjursuppfödning. Samt att ett förbud har brett stöd hos svenska folket - åtta av tio svenskar vill se ett förbud mot uppfödning av djur i bur för pälsens skull.

Men det slutliga beskedet från ministern var dock att det är viktigt att vi har en god djurhållning i Sverige, och att hålla minkar i bur ingår i detta.

Djuren i pälsindustrin föds upp, lever i sex till åtta månader och slaktas sedan, endast för sin päls. Resten av kroppen tas sällan till vara. Det är en hård och grym bransch för att tillfredsställa efterfrågan där miljontals djur får sätta livet till. Hjälp oss förändra detta!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

16 januari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem