Djurens Rätt
16 January 2020

Pälsdjursuppfödning ingår i ett svenskt djurskydd enligt landsbygdsministern

”Ingen skulle acceptera att katter, ett rovdjur likt minken, hölls i gallerburar dygnet runt, dag ut och dag in, men så ser verkligheten ut på de svenska minkfarmerna. Det resulterar i sin tur i beteendestörningar hos djuren såsom repetitiva rörelsemönster, självskadebeteenden och passivitet, enligt tidigare studier som finns från Sverige. […] Att föda upp djur för deras päls tillhör det förgångna och det är hög tid att även Sverige agerar enligt denna insikt.”

Så skrev riksdagsledamoten Elin Segerlind (V) i sin interpellation till landsbygdsminister Jennie Nilsson den 12 december och frågade i den om statsrådet kommer att vidta åtgärder för att avveckla eller låta utreda hur en avveckling av den svenska pälsdjursuppfödningen kan genomföras.

Den 14 januari debatterades interpellationen i riksdagen, och Jennie Nilsson svarade då att hon ”för närvarande” inte avser att vidta några åtgärder och hänvisade till de regler som infördes i Jordbruksverkets föreskrifter 2012 samt till de åtgärder som branschen själv genomfört.

I sin replik framförde Elin Segerlind att den forskning som finns är daterad, fragmenterad och inte i alla lägen relevant för den svenska minknäringen och att 15 länder i Europa, senast Norge, redan har fattat beslut om att fasa ut eller förbjuda pälsdjursuppfödning. Samt att ett förbud har brett stöd hos svenska folket - åtta av tio svenskar vill se ett förbud mot uppfödning av djur i bur för pälsens skull.

Men det slutliga beskedet från ministern var dock att det är viktigt att vi har en god djurhållning i Sverige, och att hålla minkar i bur ingår i detta.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: