Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Paris sätter stopp för vilda djur på cirkus

Foto: Shutterstock

Med hänsyn till vad djuren utsätts för på cirkusar har Paris röstat igenom ett förbud mot vilda djur på cirkus, ett förbud som nu finns på plats i en majoritet av EU-länderna.

Den 24 november 2017 spreds nyheten om att en tiger var lös i Paris. Tigern, som rymt från en cirkus, sköts till döds och på sociala medier spreds bilder på den döda tigern. Händelsen skapade starka reaktioner och en intensiv debatt – och den debatten har nu resulterat i att staden Paris röstat igenom ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Förbudet i Paris börjar gälla från 2020 och gäller alla cirkusar som vill uppträda i den franska huvudstaden. Cirkusar som överlämnar sina djur kan också få ersättning för detta.

Ett dussintals städer i Frankrike har tagit liknande beslut, även om det inte finns något beslut på nationell nivå. Mellan 500 och 1 000 djur tros finnas på cirkusar i Frankrike.

18 EU-länder har infört regelrätta förbud mot vilda djur på cirkus, medan det finns restriktioner i de flesta andra, så som i Sverige. Koalitionen Eurogroup for Animals, där Djurens Rätt ingår, arbetar för ett EU-omfattande förbud mot vilda djur på cirkusar.

Djurens Rätts kampanj Inte på cirkus ledde till ett förbud mot elefanter och sjölejon förbjöds i Sverige, En bit på väg, men mer arbete krävs. 

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

20 november 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem