Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Politiska diskussioner om hanteringen av djur och pandemier

Skärmklipp från Federlay och Björks debattartiklar på expressen.se
Bilder från expressen.se

Allt fler gör kopplingen mellan pandemier och dagens djurhållning. Frågan debatteras nu av svenska politiker. En diskussion som Djurens Rätt välkomnar.

En debatt i Expressen (länk) har uppstått mellan europaparlamentarikerna Fredick Federley (C) och Malin Björk (V). Båda är bekymrade över dåligt djurskydd och hur det kan påverka människan i form av sjukdomar och pandemier. De skiljer sig däremot åt i vad de anser att samhället bör lägga tid och kraft på. Medan Federley riktar ljuset mot djurmarknaderna i Wuhan så riktar Björk ljuset mot EU.

Federley skriver:

”Ur djurrättssynpunkt är dessa marknader råa, där djuren lever under vidriga förhållanden. De behandlas våldsamt och själva dödandet är inte sällan makabert. […] Det finns inga frågetecken här, alla dessa kinesiska djurmarknader måste stängas för gott och EU måste vara tydligt med det i sina kontakter med Kina. Djuren måste ha det bra. För deras egen välfärds skull, men även för oss människor är detta en nödvändighet. Vill vi ha färre virusutbrott så måste vi tala klarspråk om Kinas hantering av djur.”

Björk ger Federley rätt om djurmarknader i Wuhan men framhåller också att en globala ökning av köttkonsumtionen är en viktig grogrund för pandemier som coronaviruset:

”Ändå missar han en av de viktigaste faktorerna bakom spridningen av globala virussjukdomar: den västerländska, storskaliga köttindustrikulturen.[…] EU:s klimatskadliga jordbrukspolitik behöver göras om i grunden så att den slutar subventionera den storskaliga och ohållbara köttindustrin.”

Djurens Rätt välkomnar en bredare politisk diskussion om kopplingen mellan hur vi hanterar djur och pandemier som den pågående coronapandemin.

- Det är bra att politiker uppmärksammar och debatterar de stora problem som djurindustrin för med sig. Här finns mycket arbete att göra och vill vi på allvar minska risken för framtida pandemier så måste dagens djurhållning förändras från grunden, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Läs gärna Djurens Rätts fördjupande artikel om kopplingen mellan pandemier och storskalig djurhållning.

Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund | Samhällspolitisk chef

8 april 2020

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem