Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Premiär för “Världens bästa djurskydd” - en animerad film om turbokycklingarnas verklighet

En karaktär i filmen "Världens bästa djurskydd".
Ur filmen "Världens bästa djurskydd". Foto: Djurens Rätt

Idag har den 3D-animerade filmen “Världens bästa djurskydd” premiär. Filmen är producerad av produktionsbolaget Naive och finansierad av Djurens Rätts medlemmar och följare. Folkkära och hyllade skådespelare har gett karaktärerna sina röster, och filmen kommer att visas som bioreklam över hela Sverige under våren.

I april 2021 startade Djurens Rätt, tillsammans med produktionsbolaget Naive, arbetet med att ta fram en film som visar kycklingarnas verklighet. Handlingen som växte fram var en kort berättelse om tre turbokycklingar i olika delar av livet i en djurfabrik. Filmen är 3D-animerad vilket innebär att kycklingarna pratar, och kan därför själva berätta om sin tillvaro.

Väletablerade och hyllade skådespelare i rollerna

En av karaktärerna görs av skådespelaren Dragomir Mrsic, som slog igenom för sin roll i Snabba Cash och har på senare år även gjort sig ett namn i Hollywood. En annan välbekant röst görs av den Guldbaggenominerade skådespelaren Sanna Sundqvist. I filmen hörs även skådespelaren och komikern Mattias Fransson, känd från humorgruppen Klungan.

Djuren behöver också någon som backar upp dem! Filmen blev superbra, det är både roligt och informativt innehåll, säger Dragomir Mrsic om sin medverkan i filmen.

I djurfabrikerna lever kycklingar i 35 dagar i extrem trängsel inomhus. Turbokycklingar, som de kallas, föds upp trångt och växer så snabbt att det gör ont. Hundratusentals skadas eller dör redan i transporten på väg till slakteriet. Detta är något som skildras i de tre olika scenerna i filmen.

– Det är ingen film som skriker desperat efter hjälp eller sympati, men vi hoppas att den åtminstone lämnar folk med en olustig känsla värd att reflektera över, säger Robin Jonsson, manusförfattare och regissör på Naive.

Världens bästa djurskydd?

Filmen är till stor del finansierad av Djurens Rätts medlemmar och följare genom en crowdfunding-kampanj som pågick under hösten 2021. Titeln är en referens till att det ofta påstås att Sverige har världens bästa djurskydd.

– Med filmen "Världens bästa djurskydd" vill Djurens Rätt visa vad det egentligen innebär för djuren i djurfabrikerna. Skrattet fastnar i halsen, och det är ju så det är, det finns inget roligt med ett liv i en djurfabrik, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Bioreklamen kommer att synas på Filmstadens samtliga biografer i Sverige från den 17 februari och beräknas nå närmare en miljon biobesökare under våren. Filmen har premiär på Djurens Rätts YouTube-kanal 17/2, klockan 12:00, där den kommer att gå att se i sin helhet.
 

Djurens Rätt
Emma Bäckström, projektledare/kampanjkoordinator
Anna Harenius, sakkunnig etolog
Coral Ricote, kampanjchef
Benny Andersson, generalsekreterare

Naive
Manus, Regi & Klipp: Robin Jonsson
Producent: Frida Klarker
3D lead, karaktärsdesign/animation: William Colling
3D generalist: Oskar Jonsson
3D generalist: Linus Kullman
Grafik: Jonas Lindman
Musik: Per Egland
Colorist: Oskar Gullstrand
Ljudläggning & mixning: Robert Eklund @ Red Pipe
Skådespelare:
Dragomir Mrsic
Mattias Fransson
Sanna Sundqvist
 

Se filmen “Världens bästa djurskydd” här.

Djurens Rätt arbetar för de djur som är flest och har det sämst. Tack vare ditt stöd kan vi förändra kycklingarnas situation i djurfabrikerna. Vill du vara en del av förändringen?

Linn Åkesson

Linn Åkesson | Kommunikationschef

17 februari 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem