Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Pressbyrån och 7-Eleven väljer buräggsfritt

Höna som flyger
Foto: David Paul Morris/Humane Society of the United States

Den skandinaviska jättekoncernen Reitangruppen, ägare till bl.a. Pressbyrån och 7-Eleven, har antagit en ny buräggsfri policy. Beslutet kommer efter en dialog med flera djurorganisationer, bland dem svenska Djurens Rätt.

– Reitangruppens beslut att sluta sälja burägg kommer förbättra livet för tusentals hönor. Det som är särskilt positivt är att deras ställningstagande inte enbart gäller hela ägg utan även ägg som ingrediens, de ofta osynliga äggen vi köper. Vi applåderar Reitangruppens beslut och hoppas att det ska bli en ögonöppnare för dagligvaruhandeln i hela Skandinavien, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Reitan Convenience har butiker i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen under flera olika namn, så som Pressbyrån, 7-Eleven, Shell/7-Eleven, Narvesen, R-kiosk och Northland. Beslutet innebär att alla ägg som säljs i dessa butiker kommer vara från frigående höns, men också att företagets egna produkter i butikerna, som bröd och bakverk, också kommer vara fria från burägg. Detsamma gäller Reitangruppens mataffärer REMA 1000 som finns i Norge och Danmark.

– Att bidra till djurs välfärd är viktigt för oss, och vi ser detta som en integrerad del i hur vi bedriver våra affärer, säger Anders Oskar Bråthen, kommunikationrådgivare på Reitangruppen.

Beslutet att bli buräggsfria ska vara implementerat i hela företaget senast till år 2025.

Det här gör Djurens Rätt för hönorna

Sedan Djurens Rätt inledde arbetet med sin äggkampanj i Sverige 2008 har Coop, Hemköp, Lidl, Willy’s, Netto och City Gross valt bort buräggen från de svenska butikshyllorna och nu ser vi en liknande utveckling i Europa och resten av världen. Genom Open Wing Alliance, som är ett internationellt samarbete för hönorna, har måltidsföretagen Sodexo och Compass Group, samt flera hotellkedjor antagit nya policys mot burägg det senaste året.

– Jag hoppas att det, inom en ganska snar framtid, inte längre kommer att vara accepterat att hålla hönor i bur, säger Camilla Björkbom.

Det här kan du göra

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationsansvarig

25 augusti 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem