Hoppa till huvudinnehåll

Preventivmedel istället för massavlivning av duvor i Barcelona

Preventivmedel istället för massavlivning av duvor i Barcelona
Foto: Loreta Magylyte / Shutterstock.com

När antalet fåglar, eller andra djur, anses bli ett för störande inslag i stadsbilden används ofta massavlivningar som lösning. Men i Barcelona ska istället preventivmedel lösa stadens problem med duvor.

Ett stort antal duvor finns i de flesta större städer i Europa och många städer, bland dem den spanska staden Barcelona, har brottas med att kontrollera antalet duvor så att de inte upplevs ställa till för mycket oreda eller lämna för mycket fågelbajs efter sig.

En kan förstås tycker att också duvor har rätt att finnas till, men i de fall då det finns önskemål om att minska antalet duvor används ofta jakt och massavlivningar som sätt att lösa det problemet på. Men i Barcelona har staden valt en djurvänligare väg: nämligen preventivmedel.

Enligt tidningen El Mundo fanns det först planer på att fånga in och döda duvor, men djurorganisationer i Barcelona övertalade de staden att istället lösa problemet med hjälp av preventivmedel. Nu ska 40 matstationer för duvor i Barcelona fyllas med mat som innehåller ett preventivmedel som gör att duvhonorna slutar producera ägg. Enligt beräkningen kommer antalet duvor att minska med 20 procent på bara ett år som ett resultat av försöken.

Källa

Barcelona, primera gran ciudad en controlar las palomas con anticonceptivos, El Mundo, 25 november 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Kampanjsamordnare

11 januari 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem