Djurens Rätt
14 June 2021

Professor kritiserar: departement ger felaktiga uppgifter om hönsburar

Flera saker i citatet nedan, som kommer direkt från ett mejl från Näringsdepartementet, väcker frågetecken. Kan hönor i bur flaxa med vingarna i Sverige? Eller är det snarare så att det finns system med frigående hönor för att de faktiskt ska kunna flaxa med vingarna obehindrat och för att ägg-konsumenterna efterfrågar det?

“Det finns inga klara fördelar för höns utanför bur, utan höns i bur är friska och mår bra eftersom de burar de har är numera så pass stora att de kan flaxa obehindrat och de behöver inte trängas, utan har sina två kompisar. De höns som går fritt behöver generellt sett mer medicin (iom att de äter varandras avföring och pickar varandra samt sprider sjukdomar) och måste dela på sitt utrymme med så väldigt många fler, för att vara lukrativt. Fördelen med frigående är att de kan flaxa obehindrat och välja sitt eget näste.”

Djurens Rätt rådfrågade experten Per Jensen om mailet, som är professor i etologi på Linköpings universitet.

– Burhållna höns har små möjligheter att uttrycka sitt naturliga beteende, vilket är belagt i många vetenskapliga studier. De kan exempelvis inte sandbada samtidigt och deras möjligheter att sitta på pinne under natten är starkt reducerade. De burar som används i Sverige i dag är inte utformade för tre höns som mailet hävdar, utan för 8-10 (max 16). I dessa burar har varje höna tillgång till en yta på ca 25x25 cm. Trängseln är alltså stor och det är inte möjligt för hönsen att vare sig flaxa obehindrat eller utföra några andra kroppsvårdande beteenden utan att hindras av andra djur. Sammantaget menar jag och många andra forskare att burhållning av värphöns inte är förenligt med en god djurvälfärd.

Flera av påståendena från Näringsdepartementet bemöts också i Djurens Rätts rapport “Släpp burarna”, där förslag på hur politikerna ska förbjuda burarna finns. Samtidigt finns det en stor opinion för att burarna förbjuds, även inom EU via medborgarinitiativet End the Cage Age. Samtliga livsmedelskedjor i Sverige har också beslutat att fasa ut alla produkter med burägg inom kort.

– Det är oroväckande att tron på Sveriges djurhållning är så felaktig från de som faktiskt bestämmer vad som ska vara tillåtet. Det är hög tid för att de ska lyssna på medborgarna och forskarna. Djurfabrikerna måste monteras ned, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Läs mer om hönorna i livsmedelsindustrin här.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: