Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill införa ursprungsmärkning av kött på restauranger

Regeringen uppdrar till Livsmedelsverket att se över en ursprungsmärkning på kött. I grunden ett bra förslag men man skulle kunna gå längre.

Det finns ett stort intresse för mat och för var maten kommer ifrån bland svenska konsumenter idag. God information är en förutsättning för att konsumenter ska kunna göra medvetna och hållbara val. Regeringen ger därför Livsmedelsverket i uppdrag att se över vilka åtgärder som krävs för att kunna införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll. Detta skriver regeringen i ett pressmeddelande. 

Uppdraget ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 3 december 2018.

 – En ursprungsmärkning av mat från restauranger och storkök är i grunden en mycket bra idé. Det är ofta där de sämsta animalierna hamnar. Men vi skulle gärna se att man gick längre och också talade om under vilka omständigheter djuret har fötts upp, säger Camilla Björkbom, Förbundsordförande för Djurens Rätt.

En svensk flagga på förpackningen kan till vittna om att djuret fötts upp med en relativt låg antibiotikaanvändning men den säger inget om hur länge djuret har fått leva och under vilka förhållanden. 

Läs också gärna vår debatt om ursprungsmärkning i Göteborgs-Posten.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationsansvarig

13 juli 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem