Djurens Rätt
02 April 2019

Rekordmånga kommuner tar djurvänliga beslut till påsk

2018 så uppgav 175 kommuner att de inte upphandlar ägg från hönor som hålls i bur. Samma siffra i år landar på 246 kommuner vilket är en ökning med över 40 procent.

– Att 246 av 290 kommuner aktivt väljer bort ägg från hönor i burar visar att den här typen av djurhållning håller på att försvinna i Sverige. Det skickar också en tydlig signal till våra lagstiftare om att det är dags att en gång för alla ta bort burarna, säger Sebastian Wiklund, chef över politiskt arbete på Djurens Rätt.

Svårt att välja bort de dolda buräggen

Men trots att konsumenter, kommuner och allt fler företag säger nej till burägg så hålls fortfarande nästan 1 miljon hönor i burar i Sverige. Att det fortfarande finns en marknad för burägg beror delvis på att äggen hamnar i produkter och säljs i andra format än hela skalägg, till exempel som flytande ägg, till grossister och företag.

– Tyvärr göms många av buräggen i olika produkter, vilket gör det svårare för konsumenter och kommuner att helt välja bort vid inköp. Därför arbetar vi för att ännu fler företag, och framför allt att fler av de stora grossisterna, ska ta sitt ansvar genom att fasa ut buräggen helt ur sina sortiment, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Här finns en sammanställning över hur “Äggläget*” ser ut på olika företag som Djurens Rätt har varit i kontakt med. Många stora aktörer som Svensk Cater, Scandic Hotels och Delicato har valt bort buräggen.
*Listan uppdateras löpande fram till påsk!

Majoriteten av kommunerna pyntar fjäderfritt

När Djurens Rätt kartlade kommunernas användande av fjädrar i påskpynt år 2017 så var 36 av Sveriges 290 kommuner med på fjäderfria listan. Nu, två år senare, så rymmer listan två tredjedelar av Sveriges kommuner och kunskapen om att de färgglada fjädrarna faktiskt kommer från fåglar har ökat avsevärt.

– Det är väldigt glädjande att se att över två tredjedelar av alla Sveriges kommuner väljer att pynta djurvänligt! Just påskfjädrar kan tyckas vara en liten fråga, men det säger ändå något om hur vi ser på djur och animaliska produkter. Det finns så många andra material att använda, som inte kommer från plågade fåglar, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Påskfjädrarna på den svenska marknaden kommer ofta från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA. I dag finns det många alternativ till färgglatt påskpynt, till exempel dekorationer av papper, tygband eller till och med syntetiska fjädrar.

Ta gärna del av Rädda Djuren-klubbens djurvänliga påskpyssel för inspiration!

 

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: