Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ryssland skärper sina djurskyddslagar

En hemlös hund ligger på en trappa
Foto: Lauren Kay/Unsplash

Ett förbud mot att avliva hemlösa hundar och katter är en del i en striktare djurskyddslagstiftning som har införts i Ryssland.

Den nya lagen ska präglas av humanitet mot djur, det rapporterar tidningen The Moscow Times, och förbjuder bland annat djurslagsmål och att vilda djur hålls av privatpersoner. Det nämns också att vissa hundraser ska förbjudas och att personer måste plocka upp sina hundars bajs.

Men den stora förändringen i den nya lagen är att det ska bli olagligt att döda hemlösa hundar och katter i Ryssland, istället måste de fångas in och placeras i djurhem.

Irina Novozhilova från djurrättsorganisationen Vita är dock kritisk till den nya lagen, och till tidningen säger hon att den omfattar 1 procent av vad en ny djurskyddslag borde innehålla.

Samtidigt rapporterar tidningen Arabian Business att även Förenade Arabemiraten har infört nya djurskyddslagar. En ansvarig politiker citeras av tidningen och säger att landet är "strongly committed to animal welfare, which holds significant value in our Islamic beliefs and culture".

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

8 januari 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem