Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/foretag/rapporter/Rapport-Hotellguide
29 November 2022

Scandic Hotels utses till den djurvänligaste hotellkedjan

Inför stundande julledighet då många väljer att bo på hotell och inför bokningen av vårens konferensresor, släpper Djurens Rätt en ny företagsrapport där elva av de största hotell- och konferenskedjorna i landet granskas. Rapporten innehåller tre fokusområden där företagen kan och bör ställa högre krav för att förbättra för djuren. De som hamnar högst upp på prispallen är Scandic Hotels Group och utses därmed till den djurvänligaste hotellkedjan.

Lagom till att det är dags att boka in en hotellvistelse inför jul- och nyårsledigheten och att planera vårens konferenser släpps Djurens Rätts Hotellguide. Guidens syfte är att guida konsumenter så att de kan stötta företag som tar mer ansvar för djuren både genom att ställa högre djurskyddskrav och genom att servera mer växtbaserad mat. Djurens Rätt har därför kartlagt elva av de största hotell- och konferenskedjorna i landet och deras arbete med djurvälfärd med fokus på kycklingar, hönor och vego.

Hotellkedjan som kammar hem förstaplatsen är Scandic Hotels Group. Företaget valde redan 2018 att fasa ut buräggen, efter dialog med Djurens Rätt, och inför lanseringen av rapporten gick Scandic Hotels även ut med en ECC-policy. Policyn inkluderar hela deras marknad bestående av 270 hotell i Norden, Polen och Tyskland och kedjan har därmed påbörjat utfasningen av turbokycklingar. När det kommer till målsättning om vego visar de vägen i sin sektor med målet om att öka andelen växtbaserat med 60 % till år 2025 genom att minska servering av kött från samtliga djurslag.

– Jag är väldigt imponerad av Scandic Hotels driv att vara med och stärka djurskyddet samt öka andelen växtbaserat. Deras arbete kommer i slutändan att göra skillnad för otroligt många djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

På andraplats hamnar hotellkedjan ESS Group, som bland annat äger The Steam Hotel, Hotel Bellora och Falkenberg Strandbad, som inför rapporten infört en policy för ECC och mot burägg. På delad tredjeplats hamnar Elite Hotels, Best Western Hotel Group och Sabis.

– Kycklingarna och hönorna är de djur som är flest och har det sämst i djurfabrikerna, därför är det väldigt positivt att flera hotellkedjor tar större ansvar för deras välfärd. Jag hoppas nu att ännu fler inspireras till att fatta viktiga och ansvarsfulla beslut för djuren, säger Camilla Bergvall.

Om Djurens Rätts Hotellguide

I rapporten rankas företagen utefter om de ställer krav på kycklinginköp enligt den nya europeiska miniminivån European Chicken Commitment (ECC), samt om de har en policy mot användandet av burägg. Djurens Rätt har också fört samtal med företagen om deras målsättningar att öka andelen växtbaserade proteiner och minska andelen animaliskt protein, så kallade vegomål. De tre ämnena är utvalda då de utgör områden där företagen kan göra störst skillnad för flest antal individer. Företagens arbete i de tre kategorierna har poängsatts och summerats, för att kunna utse den djurvänligaste hotell- och konferenskedjan.

Företagen som hamnar näst sist i rapporten är Radisson och Nordic Choice. Och de som hamnar sist är First Hotels, Nobis Hospitality Group, Stockholm Meeting Selection och Ligula Hospitality Group.

Läs Djurens Rätts Hotellguide här.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: