Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Schimpansen Linda får stanna på Furuvik

Schimpansen Linda. Foto: Furuvik
Foto: Furuvik

2016 skrev vi om protesterna mot att schimpansen Linda skulle flytta från djurparken Furuvik. Idag kom beskedet att Linda får stanna på djurparken.

När schimpansen Linda var liten såg hon hela sin familj skjutas till döds av tjuvjägare i Liberia, en traumatisk upplevelse. Till slut hamnade hon på djurparken Furuvik, där hon nu varit i 30 år och blivit trygg. Och många förutsatte att det var där hon skulle få stanna under sin ålderdom. 

Men år 2016 meddelande Furuvik att Linda skulle flyttas då hon inte kunde få ungar i den schimpansgrupp som fanns på Furuvik. Den tidigare apskötaren Ing-Marie Persson sa i samband med beskedet till tidningen Arbetarbladet att en flytt skulle vara förödande för den då 32-åriga schimpansen. 

Men nu ställs flytten in. Djurparken Furuvik skriver i ett pressmeddelande att de under de två åren som gått inte har kunnat hitta rätt förutsättningar för att kunna genomföra en flytt av Linda till en annan djurpark, och att situationen i schimpansgruppen på Furuviks djurpark nu ser annorlunda ut vilket skapar förutsättningar för att Linda ska få stanna kvar. 

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

23 januari 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem