Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Sjuka och skadade kaniner plågas för lyxprodukter

Sjuka och skadade kaniner plågas för lyxprodukter
Foto: L214 Éthique et Animaux

En djurrättsorganisation i Frankrike har idag släppt skakande filmer som avslöjar hur sjuka och skadade kaniner hålls i kala burar. Kaninerna kött säljs som en gourmetprodukt och deras päls används av lyxföretag som Dior, Fendi och Dolce & Gabbana.

De nya filmerna från den franska djurrättsorganisationen L214 visar hur kaniner tvingas leva hela sina liv i trånga burar utan tillgång till dagsljus. Villkoren för kaninerna som uppvisas i filmen är oacceptabla och flera av dem är skadade, sjuka eller uppvisar stereotypa beteenden.

Kaninerna tillhör en ras, Orylag, som föds upp för sitt kött och för sin päls. De slaktas när de är omkring 20 veckor gamla. Deras kött säljs som en gourmetprodukt och av pälsen görs lyxprodukter som halsdukar, väskor och leksaker för företag som Dior, Fendi och Dolce & Gabbana.

Här kan du se filmen (vi vill varna för obehagliga bilder)

Organisationen L214 har anmält de gårdar där filmerna är inspelade och har också anmält myndigheterna för att inte ha utfört sitt jobb med att kontrollera verksamheten.

– Bakom lyxen finns industrier där kaniner inte får utlopp för sina naturliga beteende, inte får känna gräs under tassarna eller solens strålar. Detta går rakt emot branschens kommunikation som refererar till detta som en etisk uppfödning, säger Sebastien Arsac, talesperson för L214.

Kaniner är ett av det djur i Europa som det föds upp och slaktas flest av – 340 miljoner kaniner dödas varje år för sitt kött bara i Europa . Majoriteten av dessa 340 miljoner kaniner hålls i gallerburar där deras möjligheter att bete sig naturligt är kraftigt begränsade. I mars i år röstade EU-parlamentet igenom ett förslag till regler som skulle innebära att djurskyddet för kaniner som föds upp för kött stärks och att burar inte längre får användas. Frågan måste dock tas upp av EU-kommissionen för att omsättas i lag, vilket det inte finns någon garanti för att de kommer att göra.

Källor och mer läsning

L’association L214 dévoile les coulisses de la fourrure de luxe de lapin, Le Monde, 19 december 2017

DIOR, FENDI, DOLCE & GABBANA, DITES NON À LA FOURRURE !, L214

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

19 december 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem