Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Skrivelse till Lunds universitet om att satsa på alternativa metoder för djurförsök

En råtta mot vit bakgrund som tittar in i kameran
Foto: Shutterstock/LiskaM

Djurens Rätt har i dagarna skickat in en skrivelse och en namninsamling till medicinska fakulteten vid Lunds universitet med anledning av det nya djurhuset för djurförsöksverksamhet som ska byggas.

Djurens Rätt har uppmärksammat byggnationen av ett nytt djurhus för djurförsöksverksamhet vid Lunds universitet som planeras starta under våren 2019 och väntas kosta 225 miljoner kronor. På kort tid under sommarmånaderna augusti-september 2018 samlade vi in 2 800 namnunderskrifter för att uppmärksamma fakultetsstyrelsen på att pengar istället bör satsas på alternativa metoder till djurförsök.

Bygget har kritiserats från fler håll och även uppmärksammats i Sydsvenskan den 20 augusti.

Enligt EU:s försöksdjursdirektiv (skäl 10 i EU-direktiv 2010/63) är det slutgiltiga målet att djurförsök ska ersättas så snart det är vetenskapligt möjligt att göra så. I Sverige är det via statsbudgeten reserverat enbart 13 miljoner kronor för utveckling av alternativa metoder till djurförsök.

– Vi vill uppmana fakultetsstyrelsen att vara delaktig i arbetet med omställning av forskningen bort från djurförsök och att arbeta för att förbättra förhållandena för de djur som används i djurförsök, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt

I ett svar från fakultetsstyrelsen till Djurens Rätt meddelas att skrivelsen kommer att tas upp på nästa möte. 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

14 september 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem