Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Slakteripersonal drabbades av kycklingsmitta

En grupp kycklingar som står tätt ihop inomhus syns ovanifrån
Att kycklingar hålls så många, så tätt ihop är en riskfaktor för smittspridning. Foto: Djurens Rätts kampanj 99 miljoner

Under september har flera arbetare på Kronfågels kycklingslakteri drabbats av bakteriesmittan Campylobacter, som ger en hemsk magsjuka. Det blir återigen tydligt att den industriella djurhållningen har stora utmaningar att tackla för att minska risker för smittspridning.

Varje år drabbas ungefär 9000 människor i Sverige av Campylobacter, främst av att ha ätit svenskt kycklingkött. Bakterierna finns i mer eller mindre stor grad i kycklingars tarmsystem utan att ge sjukdom, men drabbar människor negativt. 

Tidningen Foodmonitor rapporterade under veckan att flertalet arbetare på Kronfågels kycklingslakteri fått i sig smittan. Det här är en så kallad zoonos, där smitta sprids från djur till människa.

– Det finns en tydlig koppling mellan att kycklingar som har haft ett bättre liv, med högre djurvälfärd, har färre farliga bakterier. Något Kronfågel bevisligen ännu inte lyckats med, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.

Djurens Rätt lyfte nyligen frågan i en uppmärksammad debattartikel i ETC, som går att läsa här.
 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

2 oktober 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem