Djurens Rätt
02 October 2020

Slakteripersonal drabbades av kycklingsmitta

Varje år drabbas ungefär 9000 människor i Sverige av Campylobacter, främst av att ha ätit svenskt kycklingkött. Bakterierna finns i mer eller mindre stor grad i kycklingars tarmsystem utan att ge sjukdom, men drabbar människor negativt. 

Tidningen Foodmonitor rapporterade under veckan att flertalet arbetare på Kronfågels kycklingslakteri fått i sig smittan. Det här är en så kallad zoonos, där smitta sprids från djur till människa.

– Det finns en tydlig koppling mellan att kycklingar som har haft ett bättre liv, med högre djurvälfärd, har färre farliga bakterier. Något Kronfågel bevisligen ännu inte lyckats med, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.

Djurens Rätt lyfte nyligen frågan i en uppmärksammad debattartikel i ETC, som går att läsa här.
 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: