Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

SLU vill starta nytt djurförsökscenter

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, vill starta ett nytt centrum för djurförsök på större djur. Hjälp försöksdjuren genom att skriva under Djurens Rätts upprop för en djurfri forskning!

SLU har ansökt om 90 miljoner för projektet tillsammans med bland annat Uppsala Universitet och Göteborgs Universitet.

I en intervju med P4 Uppland säger Henrik Rönnberg, projektledare bakom ansökan som kommit in till Vetenskapsrådet, att man på sikt hoppas kunna avveckla djurförsök helt och hållet, men att det är dyrt.

– Vi tycker att det satsats alldeles för lite på att optimera de försök som utförs och dessutom ta ett krafttag för att hitta på andra tekniker som på sikt kan ersätta djurförsök. Det kostar mycket pengar, säger han. 

I en undersökning som Vetenskapsrådet gjort framgår att en majoritet av allmänheten inte tycker att djurförsök är acceptabelt på större djur, som hundar och apor. Detta är djur som ingår i det nya projektet.

Organisationen Djurrättsalliansen driver just nu kampanjen STOPPA SWECCLIM för att stoppa centret.

Beslut om ansökan hos Vetenskapsrådet kommer att tas i höst. 

Hundratusentals djur utsätts för djurförsök i Sverige varje år. Många av försöken är plågsamma och medför ett stort lidande för djuren. Vi uppmanar Sverige att snarast utarbeta en handlingsplan för att minska djurförsöken!

Moa Ranum

Moa Ranum | Insamlingschef

23 juli 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem