Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Sluta gulla med de svenska minkuppfödarna

En grå mink i gallerbur med tassarna mot gallret
Minkar hålls i gallerburar och har svårt att få utlopp för sina naturliga beteenden. Foto: Shutterstock

Runt om i världen begränsas pälsindustrin. Eftersom det intensiva minkavlandet skapar virusmutationer som kan göra det än svårare att besegra corona. Men i Sverige gör politikerna – ingenting. Varför då? Den frågan ställer vår förbundsordförande Camilla Bergvall i en debattartikel i ETC.

I land efter land faller pälsdjursindustrin. Anledningen är inte bara brister i djurskyddet. Utan nu också risken för smittspridning, en mutation av coronaviruset som riskerar att få allvarliga konsekvenser för våra förutsättningar att bekämpa viruset. Det har fått fler och fler länder att agera. Politiska beslut tas. Reformer inleds. Men inte i Sverige. Hur går det ihop?

Minkfarmer har ifrågasatts under lång tid. Det är en intensiv djurhållning med många frågetecken kring hur man lever upp till svensk djurskyddslag. I september gick över 120 veterinärer och forskare ut på DN debatt (26/9) och uppmanade svenska politiker att avveckla minkfarmerna, både för att värna djurskyddet och minska risken för ökad smittspridning.

Just nu finns det ett fönster för en avveckling av pälsdjursindustrin. Men det måste göras nu.

...

Det är december, snart jul, november är över sedan länge. Och med det även ”pälsningen” på de svenska farmerna. Det innebär att majoriteten av djuren har avlivats, som varje år. Men även om endast avelsdjuren finns kvar på de svenska farmerna så är detta en stor risk. En för stor risk. De nära 100 000 avelsdjuren räcker gott och väl till för att utgöra en fara för att covid-viruset ska mutera. Vi vet heller inte om någon immunitet hos minkarna uppstår efter infektion, och hur valparna påverkas om de föds upp i vår.

Just nu finns det ett fönster för en avveckling av pälsdjursindustrin. Men det måste göras nu.

Det mesta pekar på att den här pandemin tyvärr inte kommer att vara över till våren. Att då starta upp en ny, gigantisk kull med minkar i mars för ännu ett år av svensk minkuppfödning, är oansvarigt och ohållbart.

Det har länge funnits ett starkt stöd hos svenska folket för att avveckla minkfarmningen av etiska skäl. Nu utgör farmerna dessutom en risk för folkhälsan. Det finns en stark och befogad oro över att minkfarmerna kan bli en framtida reservoar för virus. Det minsta regeringen kan göra nu är att införa ett stopp för att föda upp minkar. Om inte permanent så åtminstone tills smittspridningen av covid-19 i världen är under kontroll. Det är dags att agera nu Sverige!

Läs hela debattartikeln på ETC här

Coronavirus har konstaterats på 13 svenska minkfarmer. I Nederländerna och Danmark har spridningen av viruset orsakat nedstängningar av landets pälsdjursindustrier. Sverige måste nu göra detsamma. Avveckla minkfarmerna!

Porträttbild på Camilla Bergvall

Camilla Bergvall | Riksordförande

14 december 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem