Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Smygtagna bilder avslöjar hur kalvar blir slagna och sparkade

En kalv blir sparkade på av en svartklädd person
Foto: Eyes on Animals/L214

Nya filmer visar hur unga kalvar som transporteras från Irland till Frankrike blir slagna och vanvårdade. En del slag kalvarna får ta emot är så kraftiga att de ramlar omkull. Kalvarna transporteras, föds upp och slaktas för att bli kalvkött, en produkt som av många räknas som en delikatess.

De smygtagna bilderna har spelats in av organisationerna L214 och Eyes on Animals och visar hur fruktansvärt kalvar från Irland behandlas på en uppsamlingsplats i Frankrike på väg till Nederländerna. En del av kalvarna blir slagna så hårt att de ramlar omkull, och enligt organisationerna är detta första gången som den typen av allvarlig vanvård har dokumenteras på film.

I en annan sekvens går det att se hur arbetarna på anläggningen hoppar på en av kalvarna.

Här kan du se filmen

Irland exporterar varje år mer än 160 000 kalvar till EU-länder och planerar att  utöka antalet ännu mer.

Kalvarna som visas i filmen är  unga  och transporteras för att slaktas som kalvkött i andra EU-länder. De är ostadiga på benen, förvirrade i en ny miljö och hungriga och törstiga efter en transport som redan pågått i upp till 20 timmar.

Anläggningen där filmerna är inspelad är enligt EU av "hög kvalitet" och har fått EU-bidrag. Från uppsamlingsplatsen i Frankrike skickas kalvarna vidare till Nederländerna där de föds upp för att slaktas för att säljas som kalvkött.

Det här kan du göra för att förändra

  • Skriv till Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson och fråga vad Sverige gör för att stoppa EU:s långa djurtransporter. Skriv till [email protected]
  • Djurtransporterna förekommer på grund av efterfrågan på kött. Ta ett första steg mot att välja bort djuren från tallriken genom att beställa vårt inspirationsmagasin Välj vego!
  • Skriv till partierna och kandidaterna i EU-parlamentsvalet och fråga dem vad de tänker göra för att stoppa EU:s långa djurtransporter.
  • Inför EU-valet kan du se vilka kandidater som tar ställning för djuren genom att  lova att de i sitt arbete ska verka för att transporter av levande djur till slakt ersätts med transport av kött.
  • Gör vårt röst för djuren starkare, bli medlem i Djurens Rätt idag.
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

6 maj 2019

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem