Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Snusket på slakterierna

Foto: Erik Lindegren

Bristande hygien och livsmedelssäkerhet på slakterier som är KRAV-certifierade och slaktar både KRAV-djur och andra djur, det är vad Uppdrag gransknings senaste kartläggning avslöjar.

I Uppdrag gransknings fortsatta kartläggning av företagen som fått KRAV:s kvalitetsstämpel visar det sig att de slakterier som är KRAV-godkända sticker ut när det gäller brister i hygien och livsmedelssäkerhet. Det handlar bland annat om fekala föroreningar, det vill säga avföring på de döda djurkropparna. 

Tidigare har Uppdrag granskning kunnat avslöja djurplågeri på KRAV-certifierade gårdar, något som aktualiserat frågorna om kameraövervakning på slakterier och skärpta straff för djurplågeri.

Ett av de slakterier som förekommer i veckans avsnitt, och som enligt Uppdrag granskning fått viten utfärdade för bristande hygien, är Lövsta kött utanför Uppsala. Slakteriet är privatägt men inhyst i Sveriges lantbruksuniversitets lokaler och veterinärstudenter gör praktik där.

KRAV har inga egna regler för hygien och livsmedelssäkerhet på slakterierna. Det är svensk lagstiftning som gäller. När det gäller djurskydd i samband med slakt är skillnaderna små mellan KRAVs regelverk och svensk djurskyddslagstiftning.

Djurens Rätt arbetar för minskat lidande i samband med all slakt av djur, ekologisk och konventionell. Djurens Rätt vill se:

  • Obligatorisk kameraövervakning på slakterier.
  • Ett slut på plågsamma bedövningsmetoder vid slakt, som koldioxidbedövning av grisar och fiskar och elbadsbedövning med levande upphängning  av kycklingar och hönor.

Det senaste avslöjandet visar återigen att det aldrig finns några garantier för att djuren har haft det bra. Att välja vego är det enda helt säkra sättet att säga nej till djurplågeri. Just nu pågår kampanjen Veganuari som du kan hänga med på när som helst under januari.

Linda Björklund

Linda Björklund | Sakkunnig

20 januari 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem