Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Spanien och Storbritannien stoppar vilda djur på cirkus

En tiger hoppar genom en ring av eld
Foto: Tong Stocker/Shutterstock

I 17 europeiska länder är det förbjudet med vilda djur på cirkus, i sju andra finns det lokala förbud. Och i dagarna har både Spanien och Storbritannien tagit steg för att ansluta sig till den växande skaran.

Frågan om vilda djur på cirkus vara eller icke-vara i Storbritannien har diskuterats under lång tid, och ett förbud har röstats igenom i det brittiska parlamentet. Men de parlamentariska vägarna är långa, och det har tagit lång tid att gå från ord till handling.

Men igår, den 1 maj, gick den brittiska regeringen ut i media med nyheten att miljöminister Michael Gove nu lägger fram lagförslaget som till slut innebär ett förbud mot vilda djur på cirkus i Storbritannien.

I Spanien har nästan 500 kommuner redan förbjudit vilda djur på cirkus, bland dem huvudstaden Madrid. Och efter ett beslut i det spanska kulturdepartementet kommer från år 2020 ekonomiska subventioner, som cirkusar i Spanien har att tillgång till, inte längre betalas ut till cirkusar med vilda djur.

Beslutet tros innebära ett slut för vilda djur på cirkusar i Spanien, vilket skulle göra listan över länder i Europa med sådana förbud blir ännu längre.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

2 maj 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem