Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Spanien vill göra djur till kännande varelser

Spanien vill göra djur till kännande varelser
Foto: Alberto Clemares Exposito/Shutterstock

I Spaniens kongress finns nu stöd för förändra djurs juridiska status från objekt till kännande varelser. Kritiker menar dock att lagen inte når tillräckligt långt.

Häromveckan ställde sig Spaniens kongress bakom ett lagförslag som skulle innebära att djur enligt spansk leg skulle ses som kännande varelser och inte objekt, likt ett kylskåp eller en tv, som är fallet idag. En sådan lagstiftning finns redan i den spanska regionen Katalonien och i allt fler länder runt om i världen.

Sedan tidigare har Spanien slagit fast att djur inte ska vara objekt men det har inte varit klart vad de annars skulle definieras som. Under debatten i kongressen kom frågan om landets tjurfäktning upp, men när liknande lagförändring skett i andra länder innebär den sällan någon omedelbar konkret förändring för djur.

Och lagen i Spanien fick kritik - djurpartiet PACMA menade att lagen inte är tillräcklig och att djur fortfarande kommer att vara objekt som kan köpa och säljas, användas i föreställningar och utnyttjas på andra sätt.

Djurens Rätt anser att djur i lagstiftningen ska ses som kännande varelser med individuella djurrättigheter och djur ska kunna ha företrädare inför domstolar. Djurs rättigheter innebär inte, och skall inte innebära, samma sak som mänskliga rättigheter, men vad de bör innebära är att människans intressen inte systematiskt och regelmässigt kan göra övertramp på djurens.

Källa

Animals to stop being “objects” under Spanish law, El Pais, 14 december 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

26 december 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem