Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Stena Line svarar på kritiken mot kalvtransporterna - inte tillräckligt anser Djurens Rätt

Foto: L214/Eyes on Animals

I måndags skrev vi om hur det svenska rederiet Stena Line transporterat kalvar från Irland till Frankrike, kalvar som på avlastningsplatsen i Frankrike blev slagna och sparkade på. Nu svarar Stena Line på kritiken mot djurtransporterna, men de borde kunna göra mer anser Djurens Rätt.

Reaktionerna på sociala medier har varit många och starka efter att Djurens Rätt uppmärksammat hur unga kalvar transporteras med Stena Lines båtar från Irland till Frankrike, för att sedan transporteras vidare till Nederländerna för att födas upp, slaktas och säljas som kalvkött. Stena Line förväntas transportera mer än 200 000 kalvar från Irland på detta sätt.

En bild på en Stena Line-färja

I en kommentar till kritiken skriver Stena Line att de har tagit del av reaktionerna på filmen som tydligt visar att djuren behandlas på ett helt felaktigt sätt. Vidare skriver det att:

”Vi vill vara tydliga med att vi både blir upprörda och bedrövade över det som visas och vi tar direkt avstånd från detta som sker utanför vår kontroll efter ankomst till Frankrike. Som en direkt reaktion på detta har vi tagit kontakt med det irländska jordbruksdepartementet DAFM (Department of Agriculture, Food and the Marine) för att diskutera frågan och hur en god hantering av djuren kan säkerställas genom hela transportkedjan.”

Djurens Rätts etolog Linda Björklund tycker det är bra att Stena Line tar avstånd från det som visas i filmerna, och att de har tagit kontakt med Irlands jordbruksdepartement. Men önskar att Stena Line och andra företag skulle sluta exportera djur till slakt.

– Transportföretagen är en viktig del i den kedja av aktörer som gör det möjligt att exportera djur långa sträckor till slakt. Stena Line och andra företag har möjlighet att ta ställning och upphöra med att transportera unga kalvar från Irland till Frankrike och vidare till Nederländerna. Det lidande som djur utsätts för i samband med transporter är ett enormt djurskyddsproblem. Export av djur till slakt måste få ett slut, säger Linda Björklund.

Det här kan du göra

  • Skriv till Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson och fråga vad Sverige gör för att stoppa EU:s långa djurtransporter. Skriv till [email protected]
  • Djurtransporterna förekommer på grund av efterfrågan på kött. Ta ett första steg mot att välja bort djuren från tallriken genom att beställa vårt inspirationsmagasin Välj vego!
  • Skriv till partierna och kandidaterna i EU-parlamentsvalet och fråga dem vad de tänker göra för att stoppa EU:s långa djurtransporter.
  • Inför EU-valet kan du se vilka kandidater som tar ställning för djuren genom att  lova att de i sitt arbete ska verka för att transporter av levande djur till slakt ersätts med transport av kött.
  • Gör vårt röst för djuren starkare, bli medlem i Djurens Rätt idag.
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

16 maj 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem