Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Stoppa minkfarmerna i EU – öppet brev skickat till kommissionen

Mink i bur.
Mink på minkfarm i EU. Foto: Shutterstock

15 december skickade Djurens Rätt, tillsammans med 48 andra organisationer, ett öppet brev till kommissionärerna Stella Kyriakides och Janusz Wojciechowski. Detta för att påtala riskerna med att fortsatt ha kvar minkfarmer i EU under rådande pandemi och efterfråga EU-gemensamma åtgärder.

Minkfarmer riskerar att bli en reservoar för covid-19 under rådande pandemi. I Danmark och Nederländerna har farmerna nu lagts ned, men fortsatt förekommer minkfarmer i ett mindre antal medlemsstater inklusive Sverige. Smittan har inga gränser, och därför behövs gemensamma åtgärder för att stoppa minkfarmerna. 

Ett gemensamt öppet brev skickades igår till Stella Kyriakides, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, och Janusz Wojciechowski, kommissionär för jordbruk. I brevet ber Djurens Rätt, tillsammans med 48 andra djurskyddsorganisationer, kommissionen om att införa nödvändiga försiktighetsåtgärder i nuvarande pandemi, inkluderat

  • förbud mot all minkuppfödning;
  • transportförbud inom och mellan länder för levande minkar och råa pälsar.

Brevet har också skickats för kännedom till landsbygdsministern i Sverige, Jennie Nilsson.

Pälsdjursfarmning är en dödlig industri. Varje år plågas och dödas mer än 100 miljoner djur runt om i världen för sin päls i intensiva produktionssystem. Men de trånga burarna orsakar inte bara ett lidande för djuren, utan har nu visat sig utgöra ett stort hot mot folkhälsan. Det är hög tid för ett globalt förbud mot pälsdjursuppfödningen, för djuren och för folkhälsan. Det är dags för Sverige att avveckla minkfarmerna.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

16 december 2020

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem