Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Stor uppslutning bakom förslag om pälsfarmsförbud i EU

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Under gårdagskvällen diskuterades ett förbud mot pälsdjursfarmer i EU på EU:s ministerråd för jordbruk och fiske. Och uppslutningen bakom ett förbud var stor, något som Djurens Rätt och många andra organisationer runt om i EU-länderna gläds åt.

Till ministermötet hade Nederländerna och Österrike lagt fram ett förslag om att EU-kommissionen ska ta steg för att förbjuda pälsdjursfarmning i EU. Detta baserat på hur djuren hålls men också som ett sätt att förhindra spridningen av pandemier via minkar på minkfarmer.

Inför mötet hade Belgien, Tyskland, Luxemburg och Slovakien ställt sig bakom förslaget, och under ministerrådet möte sent igår kväll när ministrar från olika EU-länder pratade så valde även Frankrike, Irland, Italien och Polen att uttrycka sitt stöd för förslaget. Italiens jordbruksminister menade att det oetiskt och oacceptabelt att hålla djur för pälsdjurproduktion, medan Polens dito menade att ett förbud är nödvändigt för att stoppa spridningen av pandemier via minkfarmer.

Danmark uttryckte att de skulle fundera på minkfarmningens framtid medan Sverige och Finland valde att inte säga något om förslaget under mötet.

Diskussionen avslutades med att ansvarig EU-kommissionär Stella Kyriakides, uttryckte att rådet lyssnat på vad som sagts och att de nu ska ta sig en tankeställare om minkfarmningen i EU. Men hon sa också att pälsfarmsförbud främst är en fråga för varje enskilt land att beslut om.

Förhoppningen är trots det att EU-kommissionen nu ska lägga fram till förslag som innebär ett slut för djurplågeriet på minkfarmer i hela EU.

Pälsdjursfarmning är en dödlig industri. Varje år plågas och dödas mer än 100 miljoner djur runt om i världen för sin päls i intensiva produktionssystem. Men de trånga burarna orsakar inte bara ett lidande för djuren, utan har nu visat sig utgöra ett hot mot folkhälsan. Det är hög tid för ett globalt förbud mot pälsdjursuppfödningen, för djuren och för folkhälsan. Det är dags för Sverige att avveckla minkfarmerna för gott.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

29 juni 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem