Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Svårt att få finansiering till djurfria forskningsprojekt

Foto: vaun0815/Unsplash

Forskare som vill ta fram alternativ till djurförsök har svårt att få pengar till sin forskning. Det trots att EU bestämt att djurförsök ska ersättas med andra metoder så fort det är möjligt.

De senaste fem åren har Vetenskapsrådet, Sveriges största statliga forskningsfinansiär, fått nästan 300 ansökningar från forskare som arbetar med 3R-metoder, forskning där djurförsök ersätts. 126 bedömdes vara av hög vetenskaplig kvalitet men endast 31 fick stöd, det rapporterar Vetenskapsradion.

Det innebär att endast omkring sex 3R-projekt i Sverige får pengar av Vetenskapsrådet varje år, trots att EU bestämt att djurförsök ska ersättas med andra metoder så fort det är möjligt. 3R står för metoder för att minska, förbättra och ersätta djurförsök.

– Jag kan tycka att det är anmärkningsvärt att politikerna säger att de ska satsa mer på den här typen av forskning, 3R. Och sedan händer det inget i verkligheten, säger Patricia Hedenqvist, veterinär och specialist i försöksdjursmedicin till Sveriges Radio.

Djurens Rätt har upprepade gånger lyft att Sverige måste ta ett större ansvar för att arbeta mot en utfasning av djurförsöken och menar att statens anslag för utveckling av alternativa metoder i ett första steg ska ökas från 13 miljoner kronor till minst 130 miljoner kronor per år.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

9 maj 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem