Djurens Rätt
02 February 2021

Svensk Fågel hävdar att European Chicken Commitment baseras på myter - stämmer det? 

Vad är egentligen ECC?
– European Chicken Commitment, eller ECC då, är ett antal välfärdskriterier för företag att ta med i sina inköp av kycklingar. Dessa kriterier innebär bland annat att kycklingarna får mer plats att röra sig på, att inte turbokycklingar ska användas, att sittpinnar finns i stallarna och att skonsammare slaktmetoder används. I länder som Sverige där djurvälfärd är en viktigt fråga för konsumenter är även utevistelse med som ett kriterium. Bland företagen som antagit ECC finns IKEA, Marley Spoon, Findus, Espresso House, Bastard Burgers och många fler. Idag är det över 200 företag runt om i Europa som arbetar med ECC, och runt 150 företag i Nordamerika som arbetar med den amerikanska versionen av ECC - Better Chicken Commitment (BCC).

Vilka är det som tagit fram kriterierna för ECC? Finns det vetenskapliga studier bakom kriterierna? 
– Det är Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa som tagit fram kriterierna. Samtliga kriterier baseras på den senaste forskningen om djurvälfärd och tar hänsyn till djurens välbefinnande genom att öka deras möjligheter till naturligt beteende.

Svensk Fågel kallar ECC för myter, varför gör de så?
– Svensk Fågel är en sammanslutning av svenska företag som är involverade i produktion av kycklingkött. Svensk Fågel är den svenska kycklingindustrins intresseorganisation med ett tydligt ekonomiskt intresse i att kycklingproduktionen ska vara så lönsam som möjligt, vilket är bra att ha i åtanke när man läser uttalanden från dem. Det finns ett klart ekonomiskt incitament för dem att produktionsmetoder inte förändras. Detta leder till märkligheter som t.ex. att Svensk Fågel i en egenskriven artikel påstår att att kycklingar inte får skador av den snabba tillväxten. Detta helt utan att inkludera några som helst källhänvisningar. Att Svensk Fågel väljer att kalla vetenskapliga studier och forskning för myter är rent ut sagt uppseendeväckande och bidrar till att skapa en olycklig polarisering i den här oerhört viktiga djurskyddsfrågan.

Och samtidigt som de kallar ECC för myter skriver Svensk Fågel på sin hemsida att de uppfyller nästan alla kriterierna för ECC, stämmer det?
– Det är aningen motsägelsefullt! Det stämmer att Svensk Fågel hävdar på sin hemsida att de möter 7 av 9 ECC kriterier, men i verkligheten gör de inte det. De kriterier som de uppfyller är EU:s lagstiftning, att de har rätt luftkvalité i stallarna samt att de inte använder sig av burar. Vi får dock inte riktigt ihop matematiken här. När vi går igenom Svensk Fågels påståenden framgår det tydligt att deras medlemsföretag endast uppfyller 3 av totalt 9 kriterier.

Varför skriver Svensk Fågel att de uppfyller 7 av 9 kriterier då?
– Bra fråga. Vi vet faktiskt inte varför de skriver så och hur de kan ha räknat. Det är beklagligt och oroande att de vilseleder sina kunder och konsumenter på det sättet. 

Är det några kycklingproducenter och leverantörer som valt att jobba med ECC eller tycker de som Svensk Fågel? 
– Det är en hel del som valt att jobba med ECC, helt eller delvis, vilket är positivt! Bland dessa finns några av Europas största köttföretag såsom Jan Zandbergen och tyska Plukon, två av Frankrikes största kycklingproducenter, danska Danpo, flertalet thailändska producenter och svenska Bjärefågel - med flera! Vi hoppas att Svensk Fågel omvärderar sin ståndpunkt och väljer att följa i fotspåren av sina branschkollegor, vilka redan nu har valt att ta mer ansvar för kycklingarnas välfärd.

Läs mer

Francesca Vilches

Francesca Vilches

Ansvarig för växtbaserad utveckling
Dela: