Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Svenska modeföretag säger nej till angora

När PETA i november 2013 släppte filmer på kaniner som plågades på de kinesiska angorafarmerna så reagerade både konsumenterna och modeföretagen mycket starkt. Idag har flera av de stora svenska modeföretagen helt valt borta angoraullen. Detta samtidigt som ett av världens ledande modeföretag Inditex, som äger bland annat Zara och Massimo Dutti, efter samtal med djurskyddsorganisationer nu helt tagit bort angoraprodukterna ur sitt sortiment.

Djurens Rätt har kontaktat flera stora svenska modeföretag för att se om de säljer angoraprodukter. De flesta svarade att de sluta att köpa in plagg och accessoarer innehållandes angoraull. Det största skälet som angavs var att det inte funnit några garantier från leverantörerna som uppfyllde deras djurskyddskrav.

- Som tur är så ser vi nu att flera av de stora svenska modeföretagen säger nej till angoraull. Det säger mycket om att de lyssnar på konsumenterna och att trenden med ett ökat fokus på etiskt mode håller i sig, säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Listan på svenska modeföretag som inte köper in angoraprodukter är lång. Där finnar vi bland andra Acne, Boomerang, Cos, Dagmar, Filippa K, Gina Tricot, H&M, Lindex, Monki, MQ, Odd Molly, Tiger of Sweden, Weekday, Whyred och Åhlens.

Ellos, Bubbleroom och Nelly.com valde att sluta köpa in angoraprodukter efter att de blivit kontaktade och fört en dialog med Djurens Rätt. Av de tillfrågade företagen svarade endast Gant och Svea att de fortfarande köper in angoraprodukter.

- Konsumenternas reaktioner efter angoraskandalen 2013 var oerhört stark. Idag är frågor om angoraull fortfarande en av de vanligaste förekommande konsumentfrågorna som Djurens Rätt får från allmänheten. Det ensamma livet i de små burarna på angorafarmerna innebär ett stort lidande för kaninerna. Det finns ingen schysst angoraull och Djurens Rätt uppmanar nu de modeföretag som fortfarande säljer angoraull att upphöra med att stödja denna hemska industri, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Ett ensamt liv i små burar

Uppskattningsvis så kommer 90 procent av all angoraull från Kina. Förutom att det förekommer att pälsen rycks bort så är förhållandena svåra för kaninerna på angorafarmerna. Angorakaninernas päls består endast av underull och växer oavbrutet. Det gör att de är mycket känsliga för fukt och smuts. Angorakaninerna hålls ofta helt ensamma i burar, ofta med gallergolv, för att minimera risken för skador på pälsen, detta leder till stress och beteendestörningar, och är inget som en kännande individ ska behöva uppleva. Kaniner är sociala flockdjur med behov av att röra sig, gräva och att känna gräs under sina tassar. Uppfödningen kan därför aldrig vara i enlighet med deras naturliga behov.

Djurens Rätt har tillsammans med internationella djurskydds- och djurrättsorganisationer konstaterat att kommersiell produktion av angoraull är en omöjlighet om kaninerna ska kunna få utlopp för sitt naturliga beteende.

Francesca Vilches

Francesca Vilches | Chef Djurvänlig konsumtion

13 mars 2015

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem