Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Svenska Stena Line i blåsväder efter kritiserade kalvtransporter

Bild på en kalv som får motta en spark samt en Stena Line-färja
Foto: Eyes on Animals/L214 samt Elpisterra/Shutterstock

Skakande bilder på hur unga kalvar transporteras med båtar från Irland till Frankrike, där kalvarna blir slagna och sparkade, fick många att uppröras i förra veckan. Nu avslöjas det att kalvarna transporterades på färjor från det svenska rederiet Stena Line.

Stena Line uppmanas nu att sluta transportera unga kalvar på sina färjor, kalvar som är en "biprodukt" från mjölkproduktionen på Irland och skickas väldigt unga till Nederländerna, via Frankrike, för att födas upp och bli till kalvkött,

Stena Line förväntas transportera mer än 200 000 kalvar från Irland till Frankrike för att födas upp och slaktas på detta sätt.

Kalvarna som visas i filmerna är ostadiga på benen, förvirrade i en ny miljö och hungriga och törstiga efter en transport som redan pågått i upp till 20 timmar.

Anläggningen där filmerna är inspelad är enligt EU av "hög kvalitet" och har fått EU-bidrag. 

Det här kan du göra

  • Skriv till Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson och fråga vad Sverige gör för att stoppa EU:s långa djurtransporter. Skriv till [email protected]
  • Djurtransporterna förekommer på grund av efterfrågan på kött. Ta ett första steg mot att välja bort djuren från tallriken genom att beställa vårt inspirationsmagasin Välj vego!
  • Skriv till partierna och kandidaterna i EU-parlamentsvalet och fråga dem vad de tänker göra för att stoppa EU:s långa djurtransporter.
  • Inför EU-valet kan du se vilka kandidater som tar ställning för djuren genom att  lova att de i sitt arbete ska verka för att transporter av levande djur till slakt ersätts med transport av kött.
  • Gör vårt röst för djuren starkare, bli medlem i Djurens Rätt idag.
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

14 maj 2019

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem