Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Sveriges vegovänligaste butik utsedd

Sveriges vegovänligaste butik 2021

Idag lanseras “Sveriges vegovänligaste butik” vilket är en rankning av de svenska livsmedelskedjornas vegoutbud. Den baseras på en omfattande undersökning som gjorts av engagerade konsumenter runt om i landet och är den första i sitt slag. Resultatet av många hundra timmar datainsamling presenteras idag den 1 november, i samband med den Internationella vegandagen. 

De senaste åren har det skett en ökning i försäljning av vegoprodukter, rekordstora investeringar i växtbaserade innovationer och en rejäl utökning av veganska produktnyheter, samtidigt som vi sett en minskning av köttkonsumtionen. Oavsett om det handlar om folkhälsa, minskad klimatpåverkan eller djuretik är det allt fler som väljer allt mer veganskt på tallriken.

Många livsmedelskedjor har anpassat sitt utbud för att möta den ökade efterfrågan på veganska produkter, men hittills har ingen jämförande sammanställning genomförts för att visa hur sortimentet ser ut hos de olika butikerna. Det är anledningen till att Djurens Rätt nu gjort en stor undersökning för att presentera databaserad rankning av Sveriges största livsmedelskedjor där kvaliteten på livsmedelskedjornas veganska sortiment mäts och jämförs.

– Djurens Rätt vill med denna rankning både informera intresserade konsumenter och vägleda företag i utvecklingen av deras växtbaserade sortiment. Att välja vego är enklare än någonsin tidigare och allt fler får upp ögonen för alla fördelar med en växtbaserad kost, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Den livsmedelskedja som står som vinnare av utmärkelsen “Sveriges vegovänligaste butik” 2021 är City Gross som blev rankad högst med hela 137 poäng. På andraplats kom ICA (118 poäng) och på tredjeplats kom livsmedelskedjan Coop (109 poäng).

– Vinnaren av Sveriges vegovänligaste butik gör det enkelt för sina kunder att välja vego. City Gross toppar rankningen 2021 med sitt stora och breda vegoutbud runt om i Sverige. Vi ser fram emot att följa deras fortsatta arbete för ett ännu grönare sortiment!, avslutar Camilla Bergvall.

Klicka här för att se rankingen i sin helhet

Sveriges vegovänligaste butik

Hur rankingen går till

Undersökningen har genomförts på plats ute i butiker av ett fyrtiotal engagerade konsumenter som fått genomgå en utbildning och sedan systematiskt samlat in data för att mäta bredden av olika butikers veganska sortiment. För att få så relevant data som möjligt skedde datainsamlingen i olika städer och orter runtom i Sverige.

Rankningen är en del av ett internationellt program, Vegan Retail Ranking, som rankar livsmedelskedjor runt om i världen. Den har genomförts i flera länder som t.ex. Tyskland, Polen, Colombia och Chile.

Rankningen tar hänsyn till 5 huvudkategorier som listas nedan och varje huvudkategori har mellan 4-7 underkategorier.

  1. Växtbaserade alternativ till kött, fisk, korv och charkprodukter
  2. Växtbaserade alternativ till mejeriprodukter
  3. Växtbaserat godis, bakverk och snacks
  4. Växtbaserade färdigrätter och färdigmat
  5. Växtbaserade såser, röror, dips och spreads

Djurens Rätts verksamhet finansieras av gåvor och medlemskap. Tack vare ditt stöd kan vi inspirera fler till att göra djurvänliga val, som att välja vego.

Emma Bäckström

Emma Bäckström | Kampanjkoordinator

1 november 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem