Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

SVT fälls av granskningsnämnden

Efter en anmälan från Djurens Rätt har SVT Text fällts av Granskningsnämnden för radio och tv för att ha påstått att “brottslighet präglar Djurens Rätt”, en rubrik nämnden bedömde vara missvisande. Rubriken var en del i SVT:s granskning av djurrättsrörelsen och Djurens Rätt.

Under början av 2019 gjorde Göteborgs-Posten en större granskning av djurrättsrörelsen med fokus på aktivister från organisationer som använder sig av hot och våld – något som Djurens Rätt tydligt tar avstånd ifrån. Även SVT påbörjade en granskning som resulterade i bland annat ett inslag på SVT:s Rapport om Djurens Rätt.

I inslaget togs det bland annat upp att Djurens Rätt har anställda som har begått brott, händelser som låg mer än 20 år tillbaka i tiden och handlade om öppen civil olydnad utan hot och hat. Djurens Rätt bemötte påståendena i inslaget här och gjorde även en anmälan till granskningsnämnden gällande brist på opartiskhet och saklighet.

I sitt beslut tar granskningsnämnden fasta på en rubrik i SVT Text om att “Brottslighet präglar Djurens Rätt”, en rubrik nämnden ansåg vara osaklig och felaktig. Granskningsnämnden uttryckte i sitt beslut förståelse för Djurens Rätts övriga synpunkter.

– Vi är nöjda med att den rubriken fälldes. Rubriker används för att jaga klick, men det måste finnas någon balans och saklighet. Att annat i granskningen friades i nämnden är vi mindre nöjda med, men vi gläds åt att granskningsnämnden också såg det orimliga i SVT Text:s ordval, säger Sarah Mansouri, kommunikationschef på Djurens Rätt.

Porträttfoto på Linn Bleckert

Linn Bleckert | Kampanjansvarig

8 januari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem