Djurens Rätt
08 March 2022

Therése Lindgren: ”Bilderna ETSAR sig fast”

Detta är ett utdrag ur Maja-Stina Skarstedts intervju med Therése Lindgren från Tidningen Djurens Rätt nr. 1/2022. Som medlem i Djurens Rätt får du fyra nummer av Tidningen Djurens Rätt i brevlådan eller inkorgen varje år.

Therése Lindgren är Sveriges mest inflytelserika djurvän med över en miljon prenumeranter på Youtube och lika många följare på Instagram. – Mina följare är otroligt medvetna och intresserade av samhällsfrågor. Jag inspireras enormt mycket av dem, säger hon.

Therése Lindgren både ser ut och säger sig vara väldigt avslappnad där hon sitter i den ljusa soffan. Men så har hon börjat dagen lugnt med ett skönt yinyoga-pass också. Sina mjuka följeslagare har hon med sig – hundarna och syskonparet Rasmus och Ronja. Båda skulle egentligen inte ha varit kvar hos Therése och hennes fästman Anders när de kom till dem som omplaceringshundar för fyra år sedan. Men de blev kvar.

– Jag har alltid tyckt om djur, men inte analyserat det mer än så under uppväxten. I dag ser mitt intresse och engagemang helt annorlunda ut. Min bild av djur är helt förändrad mot förr. Jag växte upp med en bild av att djur tillhör människor, vilket jag inte ser det som i dag. Djur är egna individer, säger Therése Lindgren.

Denna åsikt visar hon tydligt för den miljon som prenumererar på hennes Youtube. Therése Lindgren har dessutom lika många följare på Instagram och nära en kvarts miljon på Tiktok. Hon redigerar alla sina filmer själv, trots att hon testat ett 20-tal superduktiga klippare under åren. Skälet är att hon har ett enormt kontrollbehov. I filmerna bjuder hon på sig själv och har en stor dos humor – varför använda lösögonfransar från minkar när man kan experimentera med lurvet på fästmannens bröstkorg, exempelvis?

Och så djuren – de är där hela tiden. De är en stor del av hennes liv och därmed en stor del av hennes innehåll i sociala kanaler. Följarna kan genom Therése och Anders se hur tillvaron som jourhem fungerar – vare sig det är för hunden Fluffy, chinchillorna Milton och Melvin, kaninen Elsa (som plötsligt fick missfall och blev sjuk) eller ett gäng råttor som också har varit jourbebisar i hemmet.

När Therése Lindgren blickar bakåt till skolåldern så var hemkunskapen den enda källan till kunskap om djur. Hon och skolkamraterna lärde sig om korna som producerar mjölk och hur bra det var för dem här i Sverige.

– Vi pratade om att Sverige har bäst djurhållning i världen och vi fick se bilder av kor på gröna ängar och med en röd lada i bakgrunden. Du vet, så där riktigt idylliskt och den där bilden hade jag kvar i mig ända tills jag av en slump hittade videor på Youtube med riktiga bilder från svenska djurfabriker.
 

Detta är ett utdrag ur Maja-Stina Skarstedt intervju med Therése Lindgren, läs hela intervjun i nr. 1/2022 av Tidningen Djurens Rätt.

Josefin Strang

Josefin Strang

Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt
Dela: