Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Tobias Leenaert: "De flesta bryr sig"

Foto på Tobias Leenaert tillsammans med hundar
Foto: Jochen Decostere

Universalt populär är han inte. I många djurvänners öron är hans generösa inställning till köttätare och flexitarianer oetisk, som om han köpslog med en kvinnomisshandlare om att bara slå sin fru då och då. Tobias Leenaert förespråkar att tröskeln till vego ska bli lägre. Mycket lägre. Han menar att den höga etiska svansföringen hos renlevande djurättsaktivister bidrar till att den stora massan stöts bort, men stora massan behövs för att göra skillnad för djuren.

Detta är ett utdrag ur Josefin Strangs intervju med Tobias Leenaert från Tidningen Djurens Rätt nr. 2/2022. Som medlem i Djurens Rätt får du fyra nummer av Tidningen Djurens Rätt i brevlådan eller inkorgen varje år.

Tobias Leenaert fortsatte att sluka böcker om djurrätt, skrev sin masteruppsats om relationen mellandjur och människor, insåg den svindlandeomfattningen av djurens lidande. Ilskan växte. Hur kan människor oberört leva sina liv medan miljarder djur plågas? 

– Till slut kändes det som att springa in en vägg om och om igen, när man såg att budskapet var för radikalt för mottagarna. Då började jag automatiskt justera för att hitta vad de kunde smälta, säger Tobias Leenaert. 

Kritiken mot honom har kommit från de egna leden: han har mobbats i sociala medier, han har anklagats för att bara försöka tjäna pengar, kritikerna tycker att han sviker djuren när han ser positivt på satsningar för att minska köttkonsumtionen i stället för att stoppa den helt. För om djuren har rättigheter, varför skulle man uppmuntra en köttfri dag i veckan?

Tobias Leenaerts bok om metodiken är nu aktuell på svenska, "Så skapar vi en vegansk värld". I boken argumenterar han för att djurvänliga beteenden ska spridas utan predikan, konflikter och skuldbeläggande – annars blir mottagaren defensiv eftersom ingen vill anklagas för att vara en dålig människa.

– De flesta av oss håller med om att djur inte ska lida för vår mat. Folk försöker undantränga faktumet, men innerst inne vet de om det enorma lidandet. Majoriteten bryr sig om djuren. 

Detta är ett utdrag ur Josefin Strangs intervju med Tobias Leenaert från Tidningen Djurens Rätt nr. 2/2022.

Som medlem i Djurens Rätt får du fyra nummer av Tidningen Djurens Rätt i brevlådan eller inkorgen varje år.

Josefin Strang

Josefin Strang | Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt

22 juni 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem