Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Trenden ser ut att bli permanent - vi fortsätter äta mindre kött

En gul liten kyckling stor mot en vit bakgrund
Foto: SVproduction/Istockphoto

Minskningen av köttkonsumtionen i Sverige fortsätter och ny statistik från Jordbruksverket för 2018 tyder på att trenden ser ut att bli permanent. Den minskade köttkonsumtionen under 2018 innebar att 6,4 miljoner färre kycklingar dödades.

Rekordminskningen från 2017 var ingen engångsföreteelse - under 2018 minskade köttkonsumtionen i Sverige till nivåer som vi inte sett på mer än 10 år!

Den genomsnittlige svensken förbrukade i genomsnitt 83,5 kg kött per person under 2018, en minskning med hela 2,2 kg per person sedan 2017.

Nedgången från 2016 till 2018 är enligt Jordbruksverket den mest långvariga på flera decennier som förklarar minskningen med bland annat ökad medvetenhet om hållbarhet och djuretik.

– En ökad efterfrågan på vegetarisk mat får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Klimathänsyn, hälsofokus, mattrender, och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag , säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Samtidigt ökar den svenska animalieproduktionen, förutom för kyckling- och mjölkindustrin. För kycklingindustrin handlar det om en minskning både i konsumtion, import och produktion medan mejeriprodukter importeras i större utsträckning.

Minskningen i kycklingkonsumtion är det som kan rädda flest individer, något det blir tydlig att allt fler inser. Under 2018 minskade kycklingkonsumtionen i Sverige med 5 %, vilket omräknat till individer innebär 6,4 miljoner färre individer som slapp födas upp för att bli kött.

Läs mer om kycklingindustrin

Vill du äta mer vego? Beställ ett kostnadsfritt inspirationsmagasin från Djurens Rätt

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

5 mars 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem