Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Trots löften har inget hänt - den norska grisindustrin fortsätter vanvårda grisar

Foto: Nettverk for dyrs frihet

2019 avslöjades det hur den storskaliga grisuppfödningen i Norge medvetet bröt mot djurskyddslagen. Då lovade branschen bättring. En nytt avslöjade visar att inget har förändrats för grisarna.

I mer än fem år jobbade journalisten Norun Haugen undercover i den norska grisuppfödningen. Och trots att det i Norge, likt i Sverige, hävdas att man har en av de starkaste djurskyddslagarna i världen, så kunde Norun Haugens i sitt avslöjande år 2019 visa hur grisuppfödarna medvetet bryter mot lagen.

Grisar blev slagna och sparkade, trots att det är olagligt i Norge att utöva våld mot djur. Sjuka och skadade grisar blev liggande och självdog, trots att det inte är tillåtet enligt den norska djurskyddslagen. Och grisar kastrerades utan bedövning trots att de är förbjudet.

Den norska grisbranschen lovade bot och bättring, bland annat i en stor reklamkampanj. Men när den norska djurrättsorganisationen Nettverk for dyrs frihet nu två år senare har smygfilmat den norska grisuppfödningen visar det sig att inget har blivit bättre för grisarna.

Sjuka och skadade grisar fortsätter leva i sin egen avföring och på samtliga anläggningar kunde det konstateras djurhållning som strider mot den norska djurskyddslagen. Grisarna hålls fortfarande inomhus på betong hela livet och får aldrig röra sig utomhus och böka i jorden.

Avslöjandet har fått stor uppmärksamhet i Norge, bland annat i tv-kanalen NRK.

Det finns många och goda skäl till att välja bort djuren från tallriken. Beställ inspirationsmagasinet Välj vego! helt utan kostnad så får du tips på hur du gör.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

8 juni 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem