Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Två veckor gamla kalvar transporteras i 50 timmar

Foto: L214 och Eyes on Animals

Trots det rådande läget i Europa fortsätter de långa djurtransporterna. I mars dokumenterades en transport med kalvar från Irland till Nederländerna. Djurens Rätt är en av många organisationer i Europa som med anledning av coronapandemin kräver ett omedelbart stopp för transporterna.

Det är organisationerna L214 och Eyes on Animals som ligger bakom dokumentationen av den transport med 300 kalvar som inleddes på Irland i mars.

Efter 12 timmar nådde transporten Cherbourg-Octeville i Frankrike där många av kalvarna var utmattade, hungriga och törstiga. En av dem fick avlivas på plats.

Från Frankrike fortsatte transporten till Nederländerna, en total sträcka på mer än 2 000 km som tog drygt 50 timmar. I Nederländerna föds kalvarna upp för slakt.

Se filmen från transporten

Den 19 mars skickade Djurens Rätt tillsammans med en rad andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa en skrivelse till EU-kommissionen och EU:s jordbruks- och fiskeråd och uppmanade dem att stoppa exporten av djur med tanke på den rådande situationen kring covid-19.

- Fortsatta transporter av djur över gränserna innebär mycket allvarliga djurvälfärdsrisker. EU och medlemsländerna måste visa att de tar djurskydd och djurs behov på allvar genom att se till att exporter av djur stoppas snarast, säger Linda Björklund, etolog på Djurens Rätt.

Hjälp oss att få ett slut på djurtransporterna – bli månadsgivare och stärk djurens röst. 

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

15 april 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem