Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Tyskland är först ut med att skona tuppkycklingarna i äggindustrin

En grupp vita kycklingar tittar åt sidan, i bakgrunden syns gröna buskar
Foto: Fotikphoto/Shutterstock

Varje år dödas ungefär fem miljoner nykläckta tuppkycklingar bara i Sverige. Det innebär att minst 3 miljarder tuppkycklingar årligen dödas globalt, ofta genom att malas till döds. För att lösa det här etiska problemet har flera universitet och företag engagerat sig i frågan och utvecklat möjligheter att könsbestämma äggen långt innan de kläcks.

Framstående inom könsbestämnings-forskningen är Tyskland som redan tagit fram tre olika metoder. En av de metoderna är Seleggt som kommer börja användas under 2019 i livsmedelskedjorna REWE och Penny. Metoden är utvecklad vid Leipzig universitet och könsbestämmer äggen genom prov från äggets urinsäck. En metod som kan spara miljontals nykläckta kycklingars liv bara i Tyskland.

– Att alla tuppkycklingar som kläcks dödas under sin första levnadsdag är ett av de största kontroversiella problemen i äggindustrin. Att metoder som kan könsbestämma äggen innan kläckning börjar komma ut på marknaden är därmed oerhört positivt för kycklingarna. Det finns ett intresse från konsumenter att göra etiska val och ett steg på vägen är därmed att välja bort ägg som kommer från hönor som kläckts på kläckerier där tuppkycklingarna dödats, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Att det här problemet ens behöver en lösning grundar sig i att tuppar som är hybrider avlade för äggproduktion inte är tillräckligt snabbväxande och muskelsättande för köttproduktion. Därför finns inget ekonomiskt värde att föda upp dem till slaktvikt. Av den anledningen används maceration (malning), gasning eller halsdislokation (vridning av nacken) för att döda de nykläckta tuppkycklingarna i Sverige och globalt.

I Sverige pågår forskning i liten skala på Linköpings universitet för att undersöka en ny metod för könsbestämning i äggen. Om de ser att metoden fungerar kommer de gå vidare i utvecklingen för att kunna göra den kommersiellt möjlig.

– Det är positivt att forskning görs i Sverige, men vi bör också fundera på om det går att ta hit de metoder som redan finns eller snart kommer finnas tillgängliga. Vi uppmuntrar politiker att ta ställning i den här frågan för att göra det lättare att ta hit metoderna som behövs eller gynna den forskning som görs här. Det här är en viktig fråga för djuren och därmed också för konsumenter. En fråga som kräver åtgärder så snart som möjligt, säger Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor på Djurens Rätt.

Läs mer om hantering av kycklingarna på de svenska kläckerierna här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | fd kommunikationschef

21 mars 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem