Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Unika bilder öppnar dörren till svensk kycklingindustri

Unika bilder öppnar dörren till svensk kycklingindustri

Fler än 99 miljoner kycklingar dödas i Sverige varje år men hur ofta ser du en kyckling? Kycklingarna i Sverige hålls inomhus i grupper på tiotusentals individer. De slaktas redan efter 35 dagar i livet, då har många av djuren fått problem med benen till följd av den snabba tillväxten. I en ny kampanj där helt nytt filmmaterial släpps kan vi nu visa hur livet i kycklingindustrin ser ut.

Kampanjen 99 miljoner - med nytagna bilder och filmer från den svenska kycklingproduktionen - finns på 99miljoner.se

I filmerna kan vi se välkända problem som benskador, diarré, trängsel och brist på tillgång till strö. Men även hur sjuka och skadade, eller till och med döda djur, ligger kvarlämnade på marken bland de andra. Bilderna och filmerna är tagna på tre olika gårdar i början av 2018 och har inkommit till Djurens Rätt anonymt. Istället för att namnge gårdarna betonar Djurens Rätt att det här inte är dåliga exempel utan representativt för branschen i stort.

– Det som är viktigt att förstå är att det här inte handlar om några undantag. Det här är filmer och bilder från helt vanliga kycklingfarmer i Sverige. Det är tyvärr såhär det ser ut, säger Moa Richter Hagert, kommunikationschef på f Djurens Rätt.

Från början verkar det inte så trångt, de första dagarna när kycklingarna är små gula dunbollar. Men ju större de blir desto påtagligare blir trängseln och graden av industrialisering. Och ljudnivån i ett stall med tusentals kycklingar är öronbedövande. Efter bara 35 dagar har kycklingarna gått från att väga 40 gram till att nå slaktvikten på 2000 gram och de är redo att hamna på tallriken.

– Köttindustrin har gjort kycklingen till Sveriges vanligaste djur och kycklingarna är de djur som är allra flest och förmodligen också de som har det allra sämst. Att välja bort dem från tallriken är det mest effektiva sättet att förändra för djuren, säger Moa Richter Hagert.

Filmmaterialet släpps idag i samband med kampanjen 99 miljoner där Djurens Rätt även lanserar uppropet International Broiler Ask för att förbättra villkoren i kycklingindustrin. 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

16 mars 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem