Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Upp till bevis - omröstning om End the Cage Age i EU-parlamentet

Många grisar hålls i burar rutinmässigt runt om i EU, ytterst få grisar får någonsin böka i jorden.

Inom kort väntas debatt och omröstning i EU-parlamentet om medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativet som syftar till att få ett slut på burhållningen av miljontals djur inom EU har fått ett massivt folkligt stöd. Frågan är nu hur de svenska parlamentarikerna ser på initiativet?

Under kommande vecka förväntas EU-parlamentet debattera och rösta om End the Cage Age. Hittills har medborgarinitiativet fått stöd från jordbruksutskottet (AGRI) i EU vilket bådar gott inför den kommande omröstningen i parlamentet. Representanter från den konservativa och nationalistiska gruppen i utskottet röstade däremot nej till förslaget.

Djurens Rätt skickade en fråga till de svenska parlamentarikerna om hur de ställer sig till End the Cage Age. Miljöpartiets och Centerpartiets samtliga parlamentariker har meddelat att de stödjer medborgarinitiativet medan övriga partier valt att inte besvara frågan. Även Socialdemokraterna har nu meddelat att de stöttar initiativet och skriver i ett uttalande bland annat att "Vi måste få ett slut på den här typen av djurhållning och därför krävs ett väsentligt starkare djurskydd i EU".  

Om End the Cage Age blev verklighet så skulle livet förändras till det bättre för miljontals djur inom lantbruket i EU. Det finns inga möjligheter att leva ett bra liv i en bur. Därför vädjar vi nu till samtliga parlamentariker att ta ställning för ett stärk djurskydd i hela EU. 

Djurens Rätt vädjar nu i ett öppet brev till samtliga svenska parlamentariker att ställa sig bakom End the Cage Age. Läs brevet här.

Djurhållning i burar är grym, onödig och har ingen plats i dagens samhälle. Tack vare ditt stöd kan vi få bort burarna en gång för alla.

Anna-Clara Acevedo

Anna-Clara Acevedo | Politiskt sakkunnig

3 juni 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem