Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Valborgsmässoafton - en tradition med glädje eller en tragedi för djurlivet

Foto: Shutterstock

Många djur kan fara illa eller dö när vi tänder brasor under Valborgsmässoafton. Det här kan du tänka på för att förhindra att grilla någon.

Något många inte tänker på är att de samlingar med ris, kvistar och annat bråte som vi eldar upp kring Valborgsmässoafton är perfekta boplatser för igelkottar och fåglar. Andra som använder den blivande brasan är kattmammor. 

Det här bör du tänka på!

  • Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen. Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen måste rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller helst samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom den innan elden tänds på. Är majbrasan stor kan det gå att använda en lång planka och häva upp brasan.
     
  • Informera föreningar och andra som anordnar majbrasor om vikten av att söka igenom majbrasan. Alla känner inte till problematiken kring att djur bosätter sig i brasan. Du kan hjälpa till genom att sprida kunskapen.
     
  • Be kommuner och idrottsföreningar att informera via sina hemsidor om hur allmänheten kan undvika att igelkottar och andra djur dödas och brännskadas i majbrasor.
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

11 april 2016

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem